Artsen zonder Grenzen


Cholera treft Liberiaanse hoofdstad Monrovia

29/08/2006 14:17 -- Het aantal cholerapatiënten in de hoofdstad Monrovia van het Afrikaanse land Liberia stijgt sterk. Artsen zonder Grenzen steunt het cholerabehandelcentrum in het JFK ziekenhuis in de stad en breidt haar activiteiten uit.

`Afgelopen week hebben we 125 ernstig zieke patiënten opgenomen. De week daarvoor was dat nog 46', zegt landencoördinator Tom Quinn.

foto: Chris Hondros Eind juli begon Artsen zonder Grenzen op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid van Liberia met de ondersteuning van het choleracentrum. Het aantal patiënten steeg en het ziekenhuis kon de toevloed van patiënten niet meer aan. Aan het einde van deze week zal het centrum op de volle capaciteit van 107 bedden draaien.

Cholera is endemisch in Liberia. In de afgelopen jaren zijn er verscheidene uitbraken geweest tijdens het regenseizoen. Gebrek aan schoon drinkwater en de slechte hygiëne veroorzaken regelmatig ernstige uitbraken.

`Het overgrote deel van de bevolking heeft nauwelijks schoon drinkwater, ondanks recente verbeteringen in de waterleiding', zegt Quinn. `In combinatie met de ontstellend slechte hygiëne in de stad vergroot dat onze zorg dat het aantal mensen met cholera in de rest van het jaar weer zal stijgen', zegt Quinn.

Gedurende de uitbraak van vorig jaar steunde Artsen zonder Grenzen het choleracentrum in JFK ook al. De teams behandelden toen meer dan 3.300 patiënten. Het project eindigde aan het eind van 2005.

Mocht het aantal patiënten te groot worden voor JFK, dan kan Artsen zonder Grenzen snel een tweede centrum starten in het Benson ziekenhuis, ook in Monrovia.

Artsen zonder Grenzen bestrijdt ook een uitbraak van cholera in Grand Bassa county. Tot nu toe zijn daar drie doden gemeld. De activiteiten omvatten behandeling van patiënten, gezondheidsvoorlichting en het zuiveren van waterputten met chloor.