Ingezonden persbericht


geen zwaar bergingsmaterieel bij calamiteit
Brief brancheveteniging aan VVD fractie

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand zenden wij onderstaand mailbericht, van een van onze leden, plus bijlagen, als persbericht aan u door.

Dit mailbericht is gericht aan 2 leden van de VVD fractie, die vele malen zijn gewezen op de problematiek in de bergingsector en in het bijzonder op die van de verzender van dit mailbericht.

Reden van deze doorzending is, dat ook onze brancheorganisatie vele malen alle verantwoordelijke partijen heeft gewaarschuwd, dat de huidige problemen in de bergingsector, mogelijk slachtoffers gaat geven.

Hoewel wij de omstandigheden ernstig betreuren, menen wij deze informatie, als nieuwsfeit aan u te moeten doorzenden.

Bij dit ongeval op de N246 zijn de Brandweren Graft de Rijp en Wormerveer ter plaatse geweest.

Na verluidt spreken die er schande van dat het zo lang heeft geduurd voordat er adequaat bergingsmateriaal ter plaatse kwam.

Eerst kwam bergingsbedrijf Logicx Hoogwout uit Purmerend met een zwaar lepelvoertuig zonder kraan mogelijkheid, daarna bergingsbedrijf v/d Eng uit Heemstede met een klein bakwagentje zonder kraan.

Uiteindelijk is er onder politiebegeleiding, na meer dan 2 uur wachten, een telekraan gekomen, om de betonmixer op te tillen, zodat de slachtoffers bevrijd konden worden.

Om de situatie objectief te kunnen beoordelen adviseren wij u, omtrent de afwikkeling van dit ongeval, de genoemde Brandweerkorpsen te contacten.

Met vriendelijke groet
Branchevereniging Voor Bergingsbedrijven

-
Geachte heren Hofstra en Abtroot,

Wij zijn gebeld voor zwaar materiaal voor dit ongeval. Zoals ik al diverse malen heb aangegeven, kunnen wij niet meer paraat blijven voor calamiteiten. 95% van ons werk is van ons afgenomen en mijn mensen moeten toch betaald worden! Zij doen nu dus ander werk!

Daar wij ruimschoots kunnen voldoen aan alle eisen die door RWS gesteld worden aan een zware berger en zelfs meer dan dat, hebben wij ons gecertificeerd voor de zware bergingen. Daar het financieel volstrekt niet verantwoord is om ook nog personeel beschikbaar te houden, wachten wij op betere tijden. RWS is door ons en anderen al vele malen gewaarschuwd dat dit uit de hand gaat lopen. Nu vallen er wellicht onnodig slachtoffers omdat wij op dat moment niet in staat waren om aan de vraag voor zwaar materieel te voldoen. Er zijn vele partijen aan te wijzen die hiervoor verantwoording dragen, doch niet wij. Wij voelen ons hiervoor niet verantwoordelijk!

Henk van den Boogaard