Provincie Gelderland

PROCEDURE KORTER VOOR ZES WONINGBOUWPROJECTEN

Sneller bouwen. Dat is de inzet van het Gelderse beleid om het woningtekort terug te brengen en daarom heeft het college van GS dinsdag besloten de procedure voor zes woningbouwprojecten in de stadsregio Arnhem-Nijmegen te verkorten. Voor vier woningbouwprojecten in Malburgen, gemeente Arnhem en twee projecten in de gemeente Lingewaard geeft de provincie toestemming aan de gemeenten een artikel 19, lid 2-procedure te mogen voeren.

GS hebben, in afstemming met de regionale inspectie VROM, nu zes woningbouwprojecten aangewezen, naast de zes die in mei al zijn aangewezen. Door deze beslissing kunnen burgemeester en wethouders zonder verdere tussenkomst vrijstelling verlenen en hoeft er met het bouwen niet gewacht te worden tot de procedure is doorlopen om het bestemmingsplan te herzien. De gemeenten hoeven hiervoor geen verklaring van geen bezwaar meer aan te vragen bij de provincie. Deze procedurele aanpassing kan al snel een tijdwinst van zes maanden per woningbouwproject opleveren. De twaalf projecten zorgen samen voor meer dan duizend nieuwe woningen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Theo Peters: "We zijn heel serieus bezig met het versnellen van de woningbouw in Gelderland, met hele concrete acties. Er wordt gekeken waarom een project vastloopt en dat wordt opgelost. Als woningbouw vastloopt door gebrek aan geld hebben we daar een fonds voor, net als voor het aanstellen van projectleiders die stagnaties op kunnen lossen. Met de inzet van dit artikel kunnen we ook voor een forse procedurele versnelling zorgen". Volgens de gedeputeerde is het uniek dat de provincie het artikel toepast op uitbreidingslocaties. Tot nu toe werd de verkorte procedure alleen toegepast op binnenstedelijke projecten, op locaties die op een vrijstellingslijst van de provincie voorkomen.

In Arnhem gaat het om bouwprojcten in Malburgen Dijkzone, Malburgen Midden, Malburgen Oost-Bakenhof en Malburgen-West. In de gemeente Lingewaard kunnen de projecten Loovelden fase 3 en De Halden II sneller uitgevoerd worden. In mei besloten GS de regeling toe te passen op de uitbreiding van Ewijk in de gemeente Beuningen, de projectlocatie Beekenoord in Westervoort en in Lingewaard het Laakse voetpad, Viswei-Nije Hof, Bloemstraat fase 4 en 5 en het Kermisterrein. In totaal hadden zich voor beide rondes twaalf gemeenten gemeld met ruim 25 woningbouwplannen.

In de beoordeling of de plannen in aanmerking konden komen voor de versnellingsprocedure is met name gelet op luchtkwaliteit en externe veiligheid.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij afdeling Communicatie, m.brouwer@prv.gelderland.nl, tel. (026) 359 90 11. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.