D66

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft Minister De Geus van Sociale Zaken gevraagd de kinderopvang in Nederland goedkoper en kwalitatief beter te maken. Aanleiding hiervoor waren de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde.

Uit het CBS-onderzoek bleek dat slechts veertien procent van de Nederlandse gezinnen met kinderen gebruik maakt van betaalde vormen van kinderopvang, zoals kinderdagverblijven, gastouders en buitenschoolse opvang. Koser Kaya: Minister De Geus heeft al jarenlang de mond vol van goede kinderopvang en het stimuleren van vrouwen om deel te nemen aan het arbeidsproces, maar nu blijkt eens te meer dat zijn ongetwijfeld goede bedoelingen niet worden omgezet in concrete resultaten. D66, voorstander van gratis kinderopvang, drong de afgelopen jaren verschillende malen aan op het beter toegankelijk maken van kinderopvangvoorzieningen. De fractie maakt zich dan ook sterk voor het invoeren van een verplichte werkgeversbijdrage per 1 januari 2007.

De cijfers die deze week door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd waren voor emancipatiewoordvoerder Koser Kaya aanleiding De Geus hier nogmaals over aan de tand te voelen: De minister en ik hebben hetzelfde doel voor ogen; méér vrouwen aan het werk. Ík ben me er echter van bewust dat geen ouder zijn kind naar een crèche stuurt waar de kwaliteit -van de leiding, van het spelmateriaal- onder de maat is en waarvoor hij of zij ook nog eens zijn of haar complete maandsalaris in rekening gebracht krijgt. Daarvan probeer ik nu ook de minister te overtuigen.

28-8-2006 16:39