International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 29 augustus 2006


* CineLink project bekroond met Hubert Bals Fonds Award
* Premières in Venetië en Toronto van 'Rotterdam-films'
* Hubert Bals Fonds ontvangt meer dan 300 aanvragen

Het filmproject THE DAY THE WINTER BEGAN van Nedzad Begovic uit Bosnië en Herzegovina heeft de Hubert Bals Fonds Award gewonnen tijdens CineLink, de coproductiemarkt van het filmfestival van Sarajevo. De festivals van Venetië en Toronto vertonen 22 speelfilms die tot stand zijn gekomen met hulp van CineMart of van het Hubert Bals Fonds. Het Hubert Bals Fonds heeft een record aantal aanvragen voor bijdragen ontvangen. Het fonds ontving 314 filmprojecten. In oktober maakt het fonds bekend welke van deze projecten een bijdrage ontvangen voor scenario-ontwikkeling, postproductie of distributie in het land van herkomst.

In Venetië gaan acht films in wereldpremière waaraan het IFFR een bijdrage heeft geleverd. Dit zijn onder meer DARATT van Mahamat Saleh Haroun (geselecteerd voor de competitie Venezia 63), EL COBRADOR van Paul Leduc en OPERA JAWA van Garin Nugroho. Ook jongere IFFR-protégés zijn vertegenwoordigd in Venetië: Ho Yuhang, wiens SANCTUARY te zien was in de VPRO Tiger Awards Competitie 2005, vertoont zijn nieuwe film RAIN DOGS. Het speelfilmdebuut ROMA WA LA N'TOUMA van de Algerijnse filmmaker Tariq Teguia was een CineMart Project en ontving bijdragen van het Hubert Bals Fonds.

Twee films, gesteund door het Hubert Bals Fonds, gaan in Toronto in wereldpremière: ANTONIA van Tata Amaral en A FEW DAYS LATER van Niki Karimi. OBER van Alex Warmerdam gaat eveneens in Toronto in wereldpremière. Deze film, CineMart project in 2005, is de openingsfilm van het komende Nederlands Film Festival. Onder de achttien 'Rotterdam-films' in Toronto zijn verder LA PERRERA van Manuel Nieto Zas (winnaar Tiger Award 2006 en komend najaar te zien in Tigers on Tour), GLUE van Alexis Dos Santos (dé ontdekking van IFFR 2006, winnaar MovieSquad Schild 2006), Gouden Beer-winnaar GRBAVICA van Jasmila Zbanic en de voor Cannes 2006 geselecteerde CLIMATES van Nuri Bilge Ceylan en HAMACA PARAGUAYA van Paz Encina. Drie van de zeven films in het New Crowned Hope project werden gesteund door het IFFR: DARATT en HAMACA PARAGUAYA door CineMart en OPERA JAWA door het Hubert Bals Fonds. (zie hieronder de lijst met 'Rotterdam-films' in Venetië en Toronto)

Terwijl deze door het Hubert Bals Fonds en CineMart gesteunde films hun internationale carrières vervolgen, ontving het fonds 314 aanvragen voor bijdragen. Ook heeft het fonds op 24 augustus een prijs uitgereikt aan het beste filmproject van CineLink, de naar CineMart gemodelleerde coproductiemarkt van het filmfestival van Sarajevo. De Hubert Bals Fonds Award (10.000 Euro) ging naar THE DAY THE WINTER BEGAN, geschreven en te regisseren door de Bosnische filmmaker Nedzad Begovic. De CineLink Awards jury was "onder de indruk van de bijna minimalistische wijze waarop de auteur zijn personage tot leven wekt in een aangrijpend en intiem verhaal over hoop en goedheid."

Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam blijft een cruciale rol spelen in de steun aan filmmakers in zuidelijke of ontwikkelingslanden. Het fonds, inmiddels een internationaal rolmodel, geeft financiële bijdragen voor scenario-ontwikkeling, postproductie of distributie in het land van herkomst. Deze bijdragen fungeren als internationaal keurmerk waarmee het makkelijker wordt coproducenten en medefinanciers aan te trekken. Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het HIVOS-NCDO Cultuurfonds, NPS en de Stichting DOEN.

CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam, is de grootste in zijn soort. Tijdens CineMart presenteert een selectie filmmakers en producenten hun projecten aan de internationale filmindustrie met als doel het aantrekken van medefinanciers. Deze formule, bedacht door het IFFR, heeft in de hele wereld navolging gevonden. CineMart fungeerde als voorbeeld voor de coproductiemarkten van de filmfestivals in Pusan, Mannheim, Berlijn en, recentelijk, Rome. De deadline voor inzendingen voor CineMart 2007 is 1 oktober 2006.

Het 36e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 24 januari tot en met 4 februari 2007.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (