Gemeente Someren



* Voorkom rioolproblemen!

* Hondencontrole


Geen doekjes in het riool en geen regenwater op de drukriolering: Voorkom rioolproblemen!

Steeds vaker staan de rioolgemalen en pompen in Someren op storing. Dit bezorgt de gemeente veel werk, maar het kan ook overlast voor u geven. Problemen met de riolering zijn onnodig en gemakkelijk te voorkomen. De storingen kennen twee belangrijke oorzaken. Ten eerste worden er steeds vaker doekjes en maandverband door de wc gespoeld en ten tweede lozen sommige huishoudens het regenwater op de drukriolering.

Doekjes

Tegenwoordig zijn er tal van schoonmaakdoekjes, bijvoorbeeld om de WC-bril op te frissen, om af te stoffen of om kindersnoetjes te poetsen. Heel handig, maar het blijkt dat deze doekjes steeds vaker door de wc worden gespoeld. Deze voorwerpen, maar ook maandverband en tampons, kunnen niet door de pompen en gemalen worden verwerkt. Het gevolg is dat pompen en gemalen steeds vaker vastlopen en daardoor op storing staan. Het kost de gemeente, en daarmee ook u, steeds meer geld om dit soort problemen op te lossen. Voorkom het dus gewoon en gooi de doekjes in de afvalbak en gebruik het toilet alléén voor wc-papier.

Regenwater

De laatste jaren heeft de gemeente vele kilometers drukriolering aangelegd. De gemeente merkt dat sommige inwoners de regenwaterafvoer hebben aangesloten op het drukriool. Water is water lijkt de redenering. Maar door het regenwater loopt het riool vol en het drukriool heeft géén overstort. Het water zoekt een uitweg en dat kan bij u of uw buren thuis zijn. Het aansluiten van de regenwaterafvoer op het drukriool is daarom niet toegestaan. Wanneer u uw regenwaterafvoer hebt aangesloten op de drukriolering, dan dient u dit zo spoedig mogelijk van de riolering af te koppelen.

Maatregelen

Wanneer de gemeente ervaart dat voorwerpen in het riool terecht zijn gekomen of constateert dat er nog steeds regenwater wordt geloosd op de drukriolering, is de gemeente genoodzaakt te achterhalen wie de veroorzaker is van de overlast. De herstelkosten kunnen vervolgens op de veroorzaker worden verhaald.

Hondencontrole

Binnenkort wordt door de hondencontroleur gecontroleerd op het hondenbezit voor de hondenbelasting. Door middel van een huis-aan-huis-controle gaat de hondencontroleur na of uw hond is aangemeld bij de gemeente.

Er zal worden gecontroleerd in de bebouwde kom van Someren, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop.

Alleen de hondenbezitters die binnen de bebouwde kom wonen, worden aangeslagen voor hondenbelasting. Er wordt dan ook alleen gecontroleerd binnen de bebouwde kom.

De hondenbezitters binnen de bebouwde kom zijn verplicht ervoor te zorgen dat de hond is aangemeld bij de gemeente. Als u uw hond niet aanmeldt, dan riskeert u een geldboete.
Als u een hond neemt of als er een verandering optreedt in het aantal honden dat u heeft, bent u verplicht om daarvan binnen één maand aangifte te doen. Stuur hiervoor de meldingskaart in, of bel met de afdeling financiën/belastingen ( 0493 494888) voor de toezending van een aan- of afmeldingsformulier. Is uw hond verkocht of overleden, dan dient u daarvan een bewijs te overleggen. Tevens moet u de hondenpenning inleveren.