Provincie Groningen

Provincies boos over afschaffen MEP 29 augustus 2006

De colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland spreken in een brief aan minister Wijn van Economische Zaken hun boosheid uit over het abrupte stopzetten van de subsidieregeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP). De colleges wijzen erop dat het vertrouwen van ondernemers en organisaties die met enthousiasme, inzet en risico werken aan (de voorbereiding van) duurzame energie projecten, hierdoor ernstig is geschaad. Dat heeft nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van deze provincies tot een energieregio onder de vlag van Energy Valley.

Het abrupt stopzetten van de regeling heeft negatieve gevolgen voor tientallen projecten gericht op biobrandstoffen, biogassen en windenergie. Veel van die projecten zijn al in een vergevorderd stadium van voorbereiding. Voor een aantal projecten (bv. mestvergistingsprojecten) leidt het op nul stellen van de MEP-subsidie zelfs tot stopzetten van deze projecten. Diverse initiatieven (bedrijven en particulieren) lijden hierdoor financiële en dus economische schade.

De colleges vinden de motivatie van het besluit - met de huidige subsidieaanvragen wordt de doelstelling van 9% duurzame energie in 2010 gehaald - om de MEP te stoppen moeilijk te begrijpen. Eén van de doelstellingen van de rijksoverheid is juist om samen met marktpartijen en maatschappelijke organisaties een duurzame energievoorziening te realiseren binnen 50 jaar. Dat er 9% duurzame energie is in 2010 zien de colleges als eerste stap naar een duurzame energievoorziening over 50 jaar. Om de doelstelling voor over 50 jaar te halen is vertrouwen in de overheid bij initiatiefnemers van duurzame energieprojecten doorslaggevend. Dat vertrouwen wordt met dit besluit om zeep geholpen.

De colleges doen een dringend beroep op de minister om het besluit te heroverwegen en de regeling te handhaven.

29 augustus 2006