EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

29-08-2006 - EVO: 'Snelle behandeling wetsvoorstel Luchtkwaliteit noodzakelijk'

Luchtkwaliteit noodzakelijk'

EVO vindt het terecht dat een meerderheid van de Tweede Kamer het wetsvoorstel Luchtkwaliteit met spoed wil behandelen. Het Financieele Dagblad meldde deze week dat de Tweede Kamer voor de verkiezingen de knoop wil doorhakken. Terecht, volgens EVO.

Zolang de nieuwe wet niet van kracht is, blijven nog veel bouwprojecten lange tijd stilliggen. Dit is ongunstig voor de economische ontwikkeling van Nederland. De nieuwe wet zorgt ervoor dat ons land toch de gestelde normen voor fijnstof en NO haalt met behoud van economische groei en ontwikkeling. Het Nationaal Programma Lucht, onderdeel van de nieuwe Wet, zorgt ervoor dat het merendeel van de geplande bouwprojecten die nu stilliggen gerealiseerd kan worden. Zonder dat dit ten koste gaat van de leefbaarheid. Net als de VVD is ook EVO geen voorstander van nog meer administratieve procedures. EVO ziet echter in dat de luchtkwaliteitproblematiek in Nederland dusdanig urgent is dat de aanpak die wordt voorgesteld noodzakelijk is.

Om te komen tot een effectief programma van maatregelen moet wel het inzicht in effectiviteit en haalbaarheid van maatregelen groter worden. Alleen op die manier weten we zeker dat we de noodzakelijke middelen efficiënt zullen aanwenden met het meest optimale resultaat voor de luchtkwaliteit. EVO plaatst deze opmerking omdat de reeds aangehaalde urgentie van de problematiek aanjaagt tot het lukraak aanhalen en verzamelen van maatregelen, zonder echte kennis van de effecten. Bovendien krijgt momenteel fijnstof alle aandacht, maar zullen op de middellange termijn NO en CO veel meer aandacht vragen. Het is dan ook de vraag of alle bedachte maatregelen ook ten goede zullen komen van die doelstellingen. Zo zal bijvoorbeeld ontmoediging van dieselrijden leiden tot meer benzineverbruik. En dat levert weer meer CO -uitstoot. EVO pleit dan ook voor een doordachte onderzoeksagenda voor alle mogelijke maatregelen met eenduidige definities voor effectiviteit en haalbaarheid.