Provincie Utrecht

huisvesting statushouders zet door

Inhaalslag huisvesting statushouders zet door

29-8-2006 -

De Utrechtse gemeenten huisvestten in de eerste helft van 2006 meer statushouders dan vereist. Daarmee loopt de achterstand uit het verleden terug. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de provincie Utrecht. Drie gemeenten lopen voor op hun taakstelling, één is op schema en zestien gemeenten hebben in de meeste gevallen een lichte achterstand. Bij een aantal gemeenten is de huisvesting problematisch. De provincie intensiveert het contact met deze gemeenten.

Op basis van de Huisvestingswet ziet de provincie toe of gemeenten (uitgezonderd de BRU-gemeenten) de targets van het Rijk halen wat betreft huisvesting statushouders. De provincie rapporteert twee maal per jaar en stuurt de cijfers naar de minister van VROM.

In de eerste helft van 2006 kregen 140 statushouders huisvesting in de provincie, 27 meer dan vastgelegd in de taakstelling. Van de twintig gemeenten die daar zorg voor dragen, hebben er twee een flinke voorsprong (Veenendaal en Woudenberg), één een kleine (Montfoort), één loopt precies in pas (Abcoude), acht hebben een achterstand van minder dan zes statushouders en acht hebben een achterstand van meer dan zes statushouders. Van deze laatste groep is vooral die van de gemeenten Woerden (18), Amersfoort (17), Soest (16) en Utrechtse Heuvelrug (16) fors te noemen. De gemeente Woerden heeft de achterstand bij aanvang van 2006 grotendeels weggewerkt, maar loopt daardoor achter op de taakstelling van 2006. Ook Amersfoort heeft de achterstand uit 2005 weggewerkt en deels de taakstelling van de eerste helft van 2006 gerealiseerd. Daarnaast heeft de gemeente te maken met zelfstandige huisvesting door statushouders. Als grote gemeente is Amersfoort tot nu toe in staat gebleken voldoende statushouders te huisvesten. De Utrechtse Heuvelrug, per 1 januari 2006 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen, Maarn en Leersum, had te kampen met aanloopproblemen. Inmiddels zijn er het afgelopen half jaar achttien personen gehuisvest, is er voor vijf personen zeker huisvesting en voor nog eens twee personen zeer waarschijnlijk. Overigens zijn genoemde cijfers afkomstig van gegevens van het centraalorgaan opvang asielzoekers (COA). De eigen gemeentelijke rapportages schetsen een gunstiger beeld. Bij gemeenten die hun taakstelling niet halen, vindt bestuurlijk overleg plaats. Sorteert dat geen effect, start een taakverwaarlozingsprocedure. De provincie neemt de huisvesting van de statushouders dan over op kosten van de gemeente in kwestie. Tot op heden heeft dit niet plaatsgevonden.

Meer informatie: Hans Buskes, telefoon 030 258 3207