Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vergoeding Concerta en Strattera

Kamerstuk, 29-8-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT/VDG 2709013

29 augustus 2006

In mijn brief van 19 april 2006 (DBO-CB-U-2667098) heb ik toegezegd de Tweede Kamer te informeren inzake de herbeoordeling van de ADHD middelen Concerta en Strattera. Met deze brief doe ik die toezegging gestand. Op 9 augustus 2006 heb ik besloten de huidige clustering van Concerta en Strattera met methylfenidaat (Ritalin) te handhaven. Dit houdt in dat bij de huidige prijsstelling van Concerta en Strattera, de bijbetaling voor deze middelen gehandhaafd blijft.

Ik ben tot dit besluit gekomen op basis van adviezen van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Op mijn verzoek heeft het CVZ de indeling in het GVS van Strattera en Concerta herbeoordeeld. Het CVZ heeft mij bij brieven van 9 maart 2006 respectievelijk 1 juni 2006 laten weten dat Strattera en Concerta onderling vervangbaar zijn. Dit betekent dat zij geplaatst kunnen blijven op bijlage 1A van de Regeling Zorgverzekering.

Naar het oordeel van de CFH is er in het kader van deze herbeoordeling van Strattera onvoldoende bewijs geleverd voor een klinisch relevant verschil in eigenschappen tussen Strattera en methylfenidaat. Zowel in werkzaamheid als bijwerkingen zijn klinisch relevante verschillen onvoldoende aangetoond. De commissie blijft dan ook bij haar oordeel dat Strattera opgenomen moet worden op bijlage 1A in de cluster met methylfenidaat.

Ook is er naar het oordeel van de CFH in de herbeoordeling van Concerta onvoldoende bewijs geleverd voor een klinisch relevant verschil in eigenschappen van Concerta vergeleken met kortwerkend methylfenidaat, omdat een klinisch relevant verschil in werkzaamheid onvoldoende is aangetoond. De Commissie blijft dan ook bij haar oordeel dat methylfenidaat met verlengde afgifte (Concerta) opgenomen kan blijven in de cluster met kortwerkend methylfenidaat.

Ik sluit mij aan bij de adviezen van het CVZ. Voor een uitgebreide motivering verwijs ik naar de brief van het CVZ van 9 maart 2006 (inzake Strattera) en de brief van het CVZ van 1 juni 2006 (inzake Concerta), die als bijlagen bij deze brief zijn gevoegd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Brief van CVZ inzake Strattera (9 maart 2006) (nieuw venster) Kamerstuk | 29-8-2006 (pdf, 2 pag., 122 kB)
* Brief van CVZ inzake Concerta (1 juni 2006) (nieuw venster) Kamerstuk | 29-8-2006 (pdf, 2 pag., 142 kB)