Socialistische Partij

Vergeer blij met tegemoetkoming omschakeling ethertelevisie

29-08-2006 * Volgens de wens van de SP zullen de publieke en regionale omroepen vanaf 27 november vrij via de digitale ether te ontvangen zijn (`free to air') en zal de kijker tevens regionale televisie via de satelliet kunnen ontvangen. SP-Kamerlid Fenna Vergeer is tevreden met de wijziging van de kabinetsplannen voor de omschakeling van de ethertelevisie.

Vergeer Er is flink tegemoetgekomen aan de bezwaren die de SP en een deel van de Kamer aanvankelijk hadden. Vergeer is vooral blij met het feit dat de kijker regionale televisie via de satelliet kan ontvangen: "Ik ben blij dat de minister mijn voorstel heeft overgenomen. Het is ook goed dat de publieke omroep gratis via de digitale ether wordt uitgezonden. Dit betekent dat mensen niet onnodig op hoge kosten worden gejaagd omdat zij zogenaamde smartcards moeten kopen. Het enige wat mensen nu nog moeten aanschaffen voor de digitale ether is een decoder."

Het Kamerlid is nog wel kritisch over de landelijke dekkingsgraad van de digitale ether. Vergeer: "Het kabinet heeft de omschakeling met een maand uitgesteld zodat voor complete landelijke dekking van de digitale ether gezorgd kon worden. Uit een brief van KPN - de partij die verantwoordelijk is voor de landelijke dekking - blijkt echter dat zij een slag om de arm houdt en geen absolute garanties geeft. Dit is voor de SP niet acceptabel. Als er op plaatsen op 27 november nog steeds geen digitale ether is te ontvangen, dan gaat de operatie wat ons betreft niet door."