Provincie Utrecht

investeren in Utrechtse mobiliteitsknelpunten

Kabinet wil investeren in Utrechtse mobiliteitsknelpunten

29-8-2006 -

Bestuurlijke samenwerking in Noordvleugel Utrecht leidt tot positieve kabinetsbesluiten

Het kabinet is vandaag in zijn besluiten over de toekomst van het noordelijk deel van de Randstad in vergaande mate tegemoet gekomen aan de wensen van zeven samenwerkende overheden in Utrecht en Gooi en Vechtstreek. Het kabinet is in principe bereid te investeren in mobiliteitsknelpunten die na 2014 zijn te verwachten. Het kabinet onderschrijft de noodzaak om een groot deel van de nieuwe woningen in de bestaande steden te bouwen. Ook werkt het kabinet eraan mee dat een deel van de behoefte aan woningbouw voor de Noordvleugel Utrecht in Almere tot stand komt. Het kabinet wil verder onderzoeken hoe de behoefte aan woningbouw te combineren is met de kwaliteiten van de nationale landschappen in deze regio. Met deze besluiten heeft het kabinet ingestemd met de wensen van de zeven partijen die samenwerken in de Noordvleugel Utrecht (NV Utrecht). De zeven partners zijn de provincie Utrecht, de steden Utrecht, Hilversum en Amersfoort, het Bestuur Regio Utrecht en de gewesten Eemland en Gooi en Vechtstreek.

Reactie voorzitter

Het afgelopen jaar heeft de regio een concept-Ontwikkelingsvisie gemaakt voor de periode 2015-2030. In een reactie op het kabinetsbesluit zegt de voorzitter van de NV Utrecht, de Utrechtse gedeputeerde Jan Pieter Lokker: `De besluiten van het kabinet houden in dat de ministers op cruciale punten aan de NV Utrecht-partners de gelegenheid bieden om hun plannen verder uit te werken en dat de rijksoverheid daaraan zal meewerken. Ik ben tevreden over de resultaten van het overleg dat de afgelopen maanden tussen rijk en regio is gevoerd. Het is wel van groot belang dat de Tweede Kamer de nu gemaakte keuzen snel en vol overtuiging bekrachtigt.'

Voor de Noordvleugel Utrecht zijn in het kabinetsbesluit vier onderdelen van belang.

- Wegennet
Uit onderzoek van de regio en het rijk is gebleken dat er, ondanks nu al voorgenomen maatregelen, in 2020 knelpunten blijven bestaan op vrijwel het gehele hoofdwegennet in de regio en bij de aansluitingen met de regionale wegen. Het rijk heeft daarom besloten tot twee planstudies naar de maatregelen die nodig zijn om die knelpunten na 2014 op te lossen, zowel voor de ring van Utrecht als voor de driehoek Amersfoort-Utrecht-Hilversum. Het kabinet ondersteunt dit. Dat het rijk deze studies wil uitvoeren betekent dat het in principe ook bereid is investeringen te doen voor het oplossen van knelpunten. In het najaar sluiten de regionale partijen en het rijk een bestuursovereenkomst hierover.


- Bouwen binnen en buiten de steden
De NV Utrecht heeft in de periode 2015-2030 behoefte aan zo'n 65.000 nieuwe woningen. Ongeveer de helft daarvan wil zij binnen en aan de bestaande steden en dorpen tot stand laten komen. Door ruimtegebrek zal dat echter niet helemaal mogelijk zijn en daarom moet voor een deel buiten de bebouwde kom worden gebouwd. Dat is echter moeilijk omdat het op sommige plaatsen in strijd zou kunnen zijn met de kwaliteit van de nationale landschappen. Het kabinet wil nu samen met de regio zoeken naar een aanvaardbare oplossing voor de spanning tussen woningbehoefte en bescherming van de landschappen.


- Bouwen in en aan bestaand stedelijk gebied Het kabinet wil eraan meewerken dat bijna de helft van alle nieuwe woningen in en aan de bestaande steden wordt gebouwd. Daarvoor is ook de financiële steun van het rijk nodig. Het rijksgeld is nodig omdat dergelijke bouwprojecten veel duurder zijn dan het bouwen op locaties buiten de steden.


- Bouwen bij Almere
Hoewel de NV Utrecht-partners liefst in de eigen regio willen bouwen, is het nu al duidelijk dat er voor 10.000-15.000 woningen geen ruimte is. De regio wil die woningen tot stand laten komen in Flevoland en dan vooral aan de oostzijde van Almere. Het kabinet toont zich bereid daaraan mee te werken. Dat betekent dat Almere niet alleen voor de Amsterdamse maar ook voor de Utrechtse behoefte gaat bouwen. Dit is vooral van belang voor Eemland en Gooi- en Vechtstreek.

Vervolg
Het is de bedoeling dat kort na de zomer het concept van de definitieve Ontwikkelingsvisie van de NV Utrecht verschijnt. Die zal opnieuw worden besproken met bestuurlijke en maatschappelijke partijen, onder meer met gemeenteraden en Provinciale Staten. Begin 2007 kan de Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht 2015-2030 formeel worden vastgesteld.

Meer informatie: www.nvutrecht.nl

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 030 2582007