Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 29 augustus 2006

Live Flash webcast door Fabchannel

Fabchannel streamt als eerste op het web een volledig concert in hoge kwaliteit Flash video

Maandag avond 28 augustus vond de eerste succesvolle live webcast (500kbps) van een concert in Flash 8 video plaats. Internet concertzender Fabchannel zond vanuit poppodium Melkweg de concerten uit van punkbands Pennywise, Bouncing Souls en The D-Sailors.

Vorig jaar maakte Fabchannel de eerste stap naar Flash video en integreerde de video van het on demand archief in de website. Nu kunnen ook de live webcasts geïntegreerd kunnen worden in de op Flash gebaseerde website. Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling Fabchannel.com en maakt de site overzichtelijker en toegankelijker.

Het Flash video formaat biedt vele mogelijkheden bij de ontwikkeling van interactieve toepassingen in en rondom de video, breedbandtoepassingen en IPTV. Sinds 2000 onderzoekt Fabchannel de mogelijkheden van interactiviteit met video en voorziet dat dit een grote rol gaat spelen in de toekomstige ontwikkeling van internet en tv.

Voor het live encoderen van de video maakt Fabchannel gebruik van de recent uitgebrachte On2 Flix Live software. De On2 VP6 video codec die Adobe gebruikt in Flash Player 8 maakte voor het eerst hoge kwaliteit video mogelijk in de Flash Player. Nu de live streaming software van On2 is verschenen, kunnen ook live streams aangeboden worden in het Flash 8 video formaat.

De streaming video wordt gedistribueerd met behulp van de Adobe Flash Media Server 2. Fabchannel heeft gekozen voor de Edge Origin configuratie van de Flash Media Server. Hierdoor heeft Fabchannel beschikking over een schaalbaar streaming platform waarmee een wereldwijd publiek van uitstekende video verzekerd is. Sinds de overgang naar Flash 8 werkt Fabchannel nauw samen met Adobe bij de ontwikkeling van players en streaming server software.

Flash 8 video gebruikt een aanzienlijk lagere bandbreedte en verkleint de vertraging in de stream in vergelijking tot andere gangbare streaming formaten. Volgens Adobe is de Flash Player 8 geïnstalleerd op 86% van de op internet aangesloten computers. Er zijn versies voor Windows en OSX beschikbaar. De Linux versie wordt verwacht in 2007.

Komende live Flash webcasts: Nate James, 30-08-2006, 23:00 uur
---