Raad van State

Raad van State: Mediagevoelige uitspraken deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman
070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Sabine Heijstek-van Leussen
070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200506735/1
* (Bouwvergunning 104 appartementen in Hoek van Holland)
* Uitspraak over de vergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland heeft verleend aan de "Nederlandse Bouw Unie B.V." voor een woongebouw met 104 appartementen aan de Strandweg in Hoek van Holland. De vereniging "Bewonersvereniging De Oude Hoek" is het met de verlening van deze vergunning niet eens. Zij is van mening dat de bouw van de 104 appartementen gelet op het geldende bestemmingsplan niet mogelijk is. Daarnaast is volgens de vereniging ten onrechte niet getoetst aan het Besluit luchtkwaliteit. Ook is de bouwvergunning in strijd met de bouwverordening van de gemeente Rotterdam verleend, aldus de vereniging.
* 200509417/1
* (Aanleg Beech Avenue bij Schiphol)
* Uitspraak over het beroep van "Chipshol 2000 B.V." tegen de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor de aanleg van de weg Beech Avenue bij Schiphol. Volgens Chipshol is onvoldoende rekening gehouden met de effecten van de aanleg op de regionale wegenstructuur en andere verkeerskundige aspecten.

* 200510461/1
* (Sloopvergunning gemeentehuis Haaksbergen)
* Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Haaksbergen heeft verleend voor het slopen van een gedeelte van het gemeentehuis van de gemeente Haaksbergen. Onder meer de stichting "Synagoge Haaksbergen" is het met die vergunning niet eens en heeft beroep ingesteld bij de rechtbank Almelo. Tegen de uitspraak van de rechtbank Almelo komt het gemeentebestuur van Haaksbergen in hoger beroep bij de Raad van State.

* 200600058/1
* (Bestemmingsplan "Admiraal de Ruiterweg" in Bos en Lommer Amsterdam)
* Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Admiraal de Ruiterweg" dat het stadsdeel Bos en Lommer in Amsterdam heeft vastgesteld. Bewoners van een Woonwerkpand aan die weg zijn het met de goedkeuring niet eens en komen in beroep bij de Raad van State. Het Woonwerkpand is nu gevestigd in een voormalig postkantoor met vier bouwlagen. De bewoners willen met het project "Kunstpoort" voor kunstenaars een nieuw Woonwerkpand realiseren met vijf bouwlagen, die onder meer ruimte bieden aan vijftien atelierwoningen, een crèche, een galerie en een restaurant. Zij vrezen dat dit met het nieuwe bestemmingsplan niet mogelijk zal zijn, omdat daarin een maximale bouwhoogte van 14 meter is vastgesteld en het plan voor hun locatie niet de mogelijkheid biedt om van dat maximum af te wijken.

* 200600488/1
* (Aanvulling tracébesluit HSL-Zuid)
* Uitspraak over een wijziging van het tracébesluit Hogesnelheidslijn-Zuid door de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM. De wijziging ziet onder meer op een fiets- en voetgangersverbinding over de A16, intercity-rails en de HSL-Zuid ter hoogte van station Prinsenbeek in Breda. Onder meer de stichting "Pensioenfonds van de Koninklijke Nedlloyd" is het niet eens met dit besluit en komt in beroep bij de Raad van State. De stichting is eigenaar van het gebouw Westerhage waar de hellingbanen van de fiets- en voetgangersbrug komen te liggen. Volgens haar tasten die hellingbanen het uitzicht van het gebouw aan. Zo zouden de hellingbanen het zicht op de bedrijfsnaam op de gevel en de aanwezige vlaggen beperken. Zij vreest dat de waarde van het gebouw zal dalen.
* 200600793/1
* (Exploitatievergunning sekswinkel in Rotterdam)
* Uitspraak over de weigering van de burgemeester van Rotterdam om een vergunning te verlenen voor het exploiteren van een sekswinkel met twee cabines voor het vertonen van beeldmateriaal van porno-erotische aard aan de Nieuwe Binnenweg 391b te Rotterdam. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd, omdat naar zijn oordeel het woon- en leefklimaat in de omgeving van de sekswinkel nadelig wordt beïnvloed. Daarnaast is volgens de burgemeester sprake van een nieuwe winkel. De eigenaar van het pand aan de Nieuwe Binnenweg is het daar niet mee eens. Hij ging er van uit dat hij de in 2004 verleende exploitatievergunning voor zijn sekswinkel "Mata Hari" aan de Nieuwe Binnenweg 399 na de verhuizing naar het nieuwe adres mee kon nemen.

* 200601971/1
* (Grondwateronttrekking voor gastransportleiding van Essent)
* Uitspraak over een vergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan "Essent Energie Productie B.V." voor het onttrekken van grondwater in onder meer Drimmelen en Moerdijk. De grondwateronttrekking is nodig voor de aanleg van een gastransportleiding over een lengte van ongeveer 22 kilometer. De afdelingen Moerdijk en Drimmelen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie zijn het niet eens met die vergunning. Zij vrezen dat het uitgraven ook op de lange termijn nadelige gevolgen voor de ondergrond zal hebben. Ook krijgen de eigenaren van de percelen waarin wordt gegraven volgens hen ten onrechte geen adequate vergoeding voor het ter beschikking stellen van die percelen. Daarnaast vinden zij dat onvoldoende overleg met hen heeft plaatsgevonden en dat ten onrechte niet is gegarandeerd dat de werkzaamheden alleen zullen plaatsvinden in de winter, wanneer de onttrekking van grondwater het minst bezwarend voor de agrarische werkzaamheden is.
* 200604262/1
* (Afwijzing financiële tegemoetkoming vuurwerkramp Enschede)
* Uitspraak over de afwijzing door de Stichting Uitvoeringsorganisatie Personenschade Vuurwerkramp van een aanvraag van een inwoner van Enschede om een tegemoetkoming wegens functionele invaliditeit als gevolg van de vuurwerkramp in mei 2000. De stichting heeft de afwijzing gebaseerd op een advies van de medisch adviseur van de stichting. De medisch adviseur heeft op basis van de rapportage van een psychiater geadviseerd dat geen sprake is van functionele invaliditeit als gevolg van psychisch letsel als direct gevolg van de vuurwerkramp. De inwoner van Enschede is van mening dat hij in hogere mate lichamelijk en psychisch invalide is als gevolg van de ramp en bestrijdt de bevindingen van de psychiater die in zijn rapport aangeeft dat zijn klachten een andere oorzaak hebben. Zie ook de zaaknummers 200600965/1 en 200600974, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eveneens op 30 augustus 2006 uitspraak doet. In die zaken gaat het om afwijzingen van aanvragen van twee andere inwoners van Enschede om een financiële tegemoetkoming.