Gemeente Amersfoort

Persbericht

Raadsgriffie

nummer: 05

datum: 17 juli 2006

Bijeenkomst respect en vertrouwen

Op dinsdag 29 augustus vindt er een bijzondere bijeenkomst van de gemeenteraad plaats met als titel 'respect en vertrouwen'. De raad wil een intensief gesprek voeren over de waarden die van belang zijn voor het goed functioneren van raad, politiek en bestuur. Belangstellenden uit de stad zijn van harte welkom.

Raadsleden hebben een bijzondere positie in het openbaar bestuur. Ze zijn volksvertegenwoordiger. Dat betekent dat ze onder andere belangen wegen, deelnemen aan het politieke debat, coalitie- of oppositielid zijn en de gemeente besturen. Voor dat werk in het openbaar bestuur heeft de Amersfoortse gemeenteraad afspraken gemaakt over de waarden, de omgangsvormen, die daarbij gelden. Die staan in de gedragscode van de gemeenteraad, in augustus 2005 vastgesteld. Om die gedragscode levend te houden heeft de gemeenteraad afgesproken om regelmatig aandacht te geven aan het eigen functioneren en de eigen integriteit. Ook de burgemeester, voorzitter van de raad, heeft aangegeven dit belangrijk te vinden. Daarnaast vormt een aantal incidenten, die zowel binnen als buiten de raad tot reacties hebben geleid, de directe aanleiding voor deze bijeenkomst.

Gesprek

Op dinsdag 29 augustus gaat de raad het gesprek daarom aan; tussen raadsleden onderling, met betrokkenen bij het raadswerk en met bewoners. Dat gebeurt aan de hand van cases en met hulp en actieve inbreng van een aantal Amersfoorters. De bijeenkomst begint om 18.00 uur in Zandfoort aan de Eem, Kleine Koppel 20.

Aanmelden

Inwoners van Amersfoort kunnen meedoen aan het gesprek. Daarvoor kunnen ze zich aanmelden bij de raadsgriffie van de gemeente. Om de gespreksgroepen niet te groot te laten te worden en om evenwicht te houden tussen het aantal raadsleden en bewoners aan tafel, zijn er ongeveer 25 plaatsen beschikbaar. Ook is het mogelijk voor belangstellenden om de bijeenkomst bij te wonen zonder zelf actief aan het gesprek deel te nemen. Ook daarvan kan men zich aanmelden bij de raadsgriffie, telefoonnummer: 469 43 79 of e-mail: griffie@amersfoort.nl.

Informatie: Marianne van Omme, raadsgriffier, telefoon (033) 469 43 54 of e-mail griffie@amersfoort.nl.


---- --