Gemeente Berkelland


Eindrapport enquêtecommissie Huize de Kamp wordt naar verwachting 29 augustus gepresenteerd

De afgelopen periode heeft de enquêtecommissie Huize de Kamp vele werkzaamheden verricht. Er is uitgebreid dossieronderzoek gedaan, er hebben informatieve gesprekken plaats gehad en op 6, 8 en 12 juni waren er openbare hoorzittingen. Er wordt inmiddels de laatste hand gelegd aan het eindrapport, maar in goed overleg met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad leek het de commissie beter voor te stellen dit pas na het zomerreces te presenteren. Dan zijn immers alle gemeenteraadsleden weer aanwezig en kunnen zij er gelijktijdig kennis van nemen. De presentatie gebeurt naar verwachting op 29 augustus in de commissie Bestuurlijk Domein die vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis in Borculo vergadert. Tijdens de raadsvergadering van 12 september zal volgens planning vervolgens in het openbaar over het rapport worden gedebatteerd.

Op 21 maart besloot de gemeenteraad op grond van de Gemeentewet een commissie in te stellen, die onderzoek zou doen naar de juridische, bestuurlijke en politieke achtergronden van de vervreemding van Huize de Kamp door de voormalige gemeente Neede aan Stichting Huize De Kamp, eind 2004. Op 9 mei jl. stelde de gemeenteraad de bijbehorende verordening en de exacte onderzoeksopdracht vast. Leden van de commissie zijn de raadsleden: mevrouw Jolanda Kuipers-Berfelo (D66/voorzitter), mevrouw Joke Pot-Klumper (Gemeentebelangen) en de heren Jan Hilhorst (CDA), Stefan Nijhuis (GroenLinks) en Hans ter Horst (PvdA). De reden voor het onderzoek is dat naar aanleiding van een (vertrouwelijk) verkennend onderzoek, bij de gemeenteraad ongerustheid was ontstaan over de wijze waarop genoemde eigendomsoverdracht heeft plaatsgevonden.

De exacte onderzoeksvraag voor de commissie luidde als volgt:


1. Hoe verdraagt het optreden van de onder 1 genoemde personen zich met de wet, in het bijzonder de Wet Arhi?


2. In hoeverre hebben voormelde actoren zich aan belangenverstrengeling schuldig gemaakt danwel de schijn daarvan op zich geladen?


· Hoe kan de procedure waarlangs het subsidiëren van de stichting Huize de Kamp heeft plaatsgevonden worden gekwalificeerd? Is in deze sprake geweest van verboden staatssteun?


· In hoeverre was het gevolgde traject noodzakelijk i.v.m. het binnenhalen van subsidie?


· Is er sprake geweest van een gedegen onderzoek naar de eventuele alternatieve mogelijkheden om de toekomst van Huize de Kamp veilig te stellen? Hoe valt het gekozen traject te kwalificeren?


· De stichting Huize de Kamp is niet door of vanwege de gemeente, maar door onder andere een wethouder en een gemeenteambtenaar in privé opgericht. Bood deze constructie een voordeel, zo ja, welk?


· Hoe is, feitelijk en bestuurlijk, het traject geweest waarlangs een aantal kunst- en andere voorwerpen uit het gemeentehuis van Neede zijn verwijderd en, naar het schijnt als behorend tot Huize de Kamp bij de notariële overdracht van Huize de Kamp om niet in eigendom van de stichting Huize de Kamp overgegaan zijn. Hoe valt dit traject te kwalificeren?


3. Hoe valt de wijze van taakuitoefening van de onder 1 genoemde partijen te karakteriseren in het kader van een zorgvuldige ambtsuitoefening en redelijke belangenafweging?


4. In welke mate valt individuele personen in het kader van hun optreden, rekening houdend met hun optreden en positie, een verwijt als onder 3 genoemd te maken?

Sinds 2002 is in gemeenteland het dualisme ingevoerd. Dit systeem geldt ook op rijksniveau waar de Tweede Kamer het hoogste orgaan is en de regering meer op uitvoering is gericht. De gemeenteraad is dus het hoogste bestuurlijke orgaan van de gemeente en heeft drie hoofdtaken: de kaderstellende (op hoofdlijnen de belangrijkste punten voor het te voeren beleid aangeven), de volksvertegenwoordigende (bijvoorbeeld werkbezoeken afleggen) en de controlerende taak. Het houden van een enquête is een (zwaar) middel om de controlerende taak nader in te vullen. Eén van de mogelijkheden is dat betrokkenen in dit kader openbaar gehoord kunnen worden. Hiervan is bij de raadsenquête Huize De Kamp dus gebruik gemaakt. Alle te horen personen wordt daarbij de eed of belofte afgenomen.

Betrokkenen zullen vóóraf door de commissie op de hoogte worden gesteld van de onderzoeksresultaten.

Mutatiedatum
19/07/2006