Llink


Zomerzin

Programma pagina

uitzending(en)

di 29 augustus 2006 van 14:20 uur tot 14:20 uur op NED1
wo 23 augustus 2006 van 20:35 uur tot 21:00 uur op NED3

deze aflevering

In de derde aflevering van Zomerzin laat Bas de stranden van Catalonië links liggen en ontdekt hij het pure en authentieke Catalaanse binnenland. Hij komt erachter dat je Barcelona het best op de fiets kunt ontdekken! Je komt op veel leukere plekjes dan met de auto en het is nog goed voor het milieu ook! Maar Catalonië is meer dan alleen Barcelona en tapas.
Bas kijkt zijn ogen uit als hij te paard door de bergen trekt, vergezelt door een gepassioneerde Catalaanse. Dat passie in het bloed van de Catalanen zit ontdekt Bas als hij een bezoek brengt aan de Castellers, een groep die een piramide van mensen bouwt. Een traditie die al 200 jaar bestaat en die de Catalanen tot tranen toe roert, zelfs anno 2006. Bas probeert uit te vissen wat er voor hen nu zo bijzonder aan is. En is het attractiepark Port Aventura bij Salou alleen supertoeristisch of zit er nog een visie achter. Bas zoekt het voor je
uit!

Masia Can Pei
Aan de voet van de Pyreneeën ligt eco-agro accommodatie Opens external link in new window Masía Can Pei. De hartelijke eigenaren Montse en Xavi ontvangen je met open armen en overweldigen je met hun gastvrijheid. Het zwembad en de dieren maken dit tot een ideale locatie voor jonge gezinnen. Bas helpt met het voeren van de dieren en Montse en Xavi nemen hem ook nog mee op een paardentocht door de omgeving. Bas komt helemaal in de vakantiestemming in dit stukje 'puur natuur'.
De organisatie Eceat biedt een overzicht van ecologische accommodaties in binnen- en buitenland.

Fietsen in Barcelona
Barcelona verken je per fiets! Je ontdekt de monumenten, de pleinen, de stranden en de mensen op een andere manier. En het is nog milieuvriendelijk ook! Wie wist dat deze Spaanse stad 100 km aan fietspaden heeft en meer dan genoeg plekken waar je veilig kunt fietsen? Samen met locale gids Asier ontdekt Bas de mooiste plekken in Barcelona per fiets

Port Aventura
Port Aventura is op het eerste gezicht een pretpark als vele andere: achtbanen, waterattracties en shows. Maar achter dit park gaat een visie schuil, die de gewone toerist niet meteen ziet. Door middel van recycling, afvalbeheer en beperkt energiegebruik wil het park zijn impact op het milieu minimaliseren. Bas bekijkt hoe dit in praktijk werkt.

Castellers
Als je naar Catalonië gaat, mag je de Castellers niet missen. Deze torens van mensen zijn een oude Catalaanse traditie. De torenbouwers zijn overal te vinden op de dorpspleinen en soms mag je als toerist meebouwen aan de toren. Bas bezoekt de Opens external link in new window Castellers van Valls en staat verbaasd van de emoties die deze traditie bij de Catalanen naar boven roept.

Op stap met locals
Elke toerist in Barcelona kent de ramblas, maar wat is er nou leuker dan het échte Barcelona met locals ontdekken? Bas ontmoet voor de lunch het Spaanse stel Bárbara en Tom en zij laten Bas de stad door hun ogen zien. Ze nemen hem mee naar een typisch Catalaans tapas-barretje, waar ze samen de lekkerste dingen eten.

Catalaans verkeersbureau
Bij Catalonië denkt men vooral aan de hoofdstad Barcelona en de stranden van de Costa Brava en Costa Daurada. Maar Catalonië is veel meer dan dat! Je kunt er als toerist een ideaal evenwicht vinden tussen actie, cultuur, gezondheid en ecologie. Catalonië heeft een weelderige kustlijn van 580 km, maar liefst 144 beschermde natuurgebieden en je vindt er bijna de helft van de Pyreneeën! Wil je net als Bas genieten van zowel een lui zon- en zeegevoel, als van de rust van de bergen in het Catalaanse binnenland? Neem dan eens een kijkje op www.catalunyaturisme.org

Milieuvriendelijk vliegen
Vliegen belast het milieu, dat weten we allemaal. Maar daar kun je op een hele makkelijke manier toch wat aan doen, zonder dat je er meteen je vliegreis voor op hoeft te geven. Een aantal mogelijkheden:


* Greenseat: Wist je dat jouw vliegreis 'groen' kunt maken? Met Greenseat kun je de schadelijke uitstoot (CO2 etc) van je vliegreis compenseren door de aanplant en bescherming van bossen. Voor bestemmingen binnen Europa betaal je vaak minder dan 10 Euro! Niet al te duur dus, en op een groene stoel zit je veel lekkerder gedurende de reis...
* Trees for Travel: Trees for Travel is geen afzonderlijke touroperator, reisbureau of boekingskantoor. Je kunt bij verschillende reisbureaus een vliegticket boeken. Aanvullend kun je via Trees for Travel, voor een bescheiden bedrag per vlucht, de klimaateffecten van jouw vlucht neutraliseren. Met deze opbrengsten financiert Trees for Travel de aanleg en het behoud van bos.