SP Tilburg

Tilburg, 28 augustus 2006

Initiatiefvoorstel Autoloze Zondag

Al enkele jaren op een rij halen in de Tilburgse gemeenteraad voorstellen voor het organiseren van een autovrije zondag net geen meerderheid. Na de verkiezingen van maart 2006 ligt die situatie echter anders. Toch blijkt uit antwoord op schriftelijke vragen van de SP helaas dat het college zelf niet bereid is hier het voortouw in te nemen. Vandaag dient de SP samen met PvdA, GroenLinks en D66 een initiatiefvoorstel in om vanaf volgend wél een autoloze zondag in Tilburg mogelijk te maken.

Sinds de jaren negentig worden in een toenemend aantal steden in Nederland autovrije zondagen georganiseerd. Langzaamaan begint dit een landelijk evenement te worden. De autovrije zondag is op verschillende plaatsen uitgegroeid tot een traditie waarbij een week lang op tal van manieren wordt stilgestaan bij automobiliteit en duurzaam vervoer (de zogenaamde 'week van de vooruitgang'). Ook in Tilburg doet een aantal basisscholen al op eigen initiatief mee aan de actie 'Op voeten en fietsen naar school' (dit jaar op 21 september), en hebben het 'European Charter for the European Mobility Week' ondertekend. De Provincie Noord-Brabant heeft onlangs aangegeven mee te willen werken aan activiteiten in het kader van de Week van de Vooruitgang, en denkt daarbij aan het organiseren van gratis openbaar vervoer in het weekend van de autovrije zondag.

Het initiatiefvoorstel van SP, PvdA, GroenLinks en D66 draagt het college op om volgend jaar aan te sluiten bij de in het hele land gehouden autovrije zondag, andere initiatieven in het kader van de 'week van de vooruitgang' te bevorderen of te faciliteren en te streven naar volwaardige deelname op termijn aan de 'week van de vooruitgang' en de 'European Mobility Week'.

Meer informatie: Marjolein Buijssen, 06-48836279

www.tilburg.sp.nl