GroenLinks

Zwartboek GroenLinks geeft ontluisterend beeld nieuwe dienstregeling NS

29 augustus 2006

Treinreizigers in het hele land worden gedupeerd door nieuwe dienstregeling van de NS. Dat blijkt uit het Zwartboek Een reis door Nederland in 80 vertragingen dat GroenLinks vandaag presenteert. Duizenden reizigers krijgen te maken met langere reistijden en/of moeten vaker overstappen. In een Top 15 van verslechtering lopen de vertragingen op van 16 minuten tot zelfs drie kwartier. GroenLinks zal deze week in een kamerdebat minister Peijs vragen deze en andere verslechteringen ongedaan te maken. In het debat zal Wijnand Duyvendak het zwartboek aan de minister overhandigen.

GroenLinks heeft van meet af aan felle kritiek geleverd op de nieuwe dienstregeling van de NS. Nadat half augustus jl. staatssecretaris Schultz (Verkeer) met deze dienstregeling instemde, heeft GroenLinks reizigers opgeroepen verslechteringen te melden bij het meldpunt Het Spoor Bijster. Deze oproep heeft binnen enkele dagen geresulteerd in meer dan honderd, veelal uitvoerig gemotiveerde, reacties.

De verwachtingen voor deze dienstregeling 2007 waren hooggespannen; in 2007 zou de NS een grote sprong voorwaarts maken. Deze verwachtingen zijn echter in het geheel niet waargemaakt. Integendeel, al snel bleek dat de nieuwe dienstregeling voor veel treinreizigers een verslechtering zou opleveren. Hierbij ontstond nog de indruk dat deze verslechteringen vooral bij reizigers uit Noord en Oost-Nederland zouden optreden. Uit het zwartboek van GroenLinks blijkt dat de verslechteringen zich in het hele land voordoen en honderdduizenden reizigers zullen treffen.

Staatssecretaris Schultz op keurde op 15 augustus jl. plotseling en zonder overleg met de Tweede Kamer de nieuwe NS dienstregeling goed. De Kamer bleek hierover in een spoeddebat tijdens het reces zeer verontwaardigd. De staatssecretaris is inmiddels met zwangerschapsverlof. De Kamer zet het debat over de dienstregeling nu waarschijnlijk woensdag a.s. voort met minister Peijs (Verkeer), die de taken van de staatssecretaris heeft overgenomen.

GroenLinks zal het zwartboek woensdag, tijdens het debat met minister Peijs over de nieuwe dienstregeling, aan de minister overhandigen. Tijdens dit debat zal GroenLinks minister Peijs ter verantwoording roepen over de vele verslechteringen als gevolg van de nieuwe NS dienstregeling. Voorbeelden van deze verslechteringen vormen de enkele treinreis tussen Duivendrecht en Ede-Wageningen ( + 35 minuten), de zondagsverbinding tussen Harderwijk en Tilburg (+ 44 minuten), de reis tussen Velp en Voorburg (+ 26 minuten) en de verbinding tussen Rotterdam en Oss (+16 minuten).

Het zwartboek is te downloaden op http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/Notitie.2006-08-28.3931

Wijnand Duyvendak

Top 15 Verslechteringen
1. Harderwijk Tilburg (op zondagmiddag): + 44 minuten
2. Duivendrecht Ede-Wageningen: + 35 minuten
3. Delft Velp (late verbinding): + 33 minuten
4. Geleen Groningen (zondag): + 29 minuten
5. Velp Voorburg: + 26 minuten
6. Doetinchem Schiphol: + 26 minuten
7. Amsterdam Bijlmer Elst: + 24 minuten
8. Apeldoorn Nijmegen: + 23 minuten
9. Tiel Lunetten: + 22 minuten
10. Tilburg West Arnhem: + 21 minuten
11. Hoogkarspel Naarden-Bussum (aankomst 8:00 uur): + 21 minuten
12. Leeuwarden Enschede Drienerlo (Universiteit, op zondag): + 21 minuten
13. Geldermalsen Vught: + 20 minuten
14. Amsterdam Bijlmer Etten-Leur: + 19 minuten
15. Rotterdam Centraal Oss: + 16 minuten