Neways Electronics International N.V.
PERSCONFERENTIE / ANALISTENBIJEENKOMST
DATUM: VANDAAG, DINSDAG 29 AUGUSTUS 2006
TIJD: 13.30 uur
LOCATIE: Citigate First Financial - Assumburg 152a - AMSTERDAM

P E R S B E R I C H T

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

H A L F J A A R C I J F E R S 2006

Aantal pagina's: 9

Forse margeverbetering en stijging nettowinst in eerste helft 2006

Goed gevulde orderportefeuille voor komende maanden

SON, 29 AUGUSTUS 2006 - NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V. (Neways) heeft in de 1e helft van 2006 een nettowinststijging gerealiseerd van 81% naar EUR 4,7 miljoen. De operationele marge is verbeterd van 4,3% naar 6,4%. De forse toename wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren die voortvloeit uit de eerder ingezette strategie. Zo is de productmix duidelijk veranderd door meer orders voor hoge toegevoegde waarde activiteiten zoals ontwikkeling, prototyping en engineering. Daarnaast werden inkoopvoordelen beter benut en nam de uitbesteding naar de productie-bedrijven in Oost-Europa en China toe. Verder heeft de goede bezetting binnen Neways bijgedragen aan de verbetering van de resultaten.

De orderportefeuille nam per ultimo juni met 45% toe. Voor het hele jaar verwacht Neways een verdere stijging van de omzet tot boven EUR 220 miljoen en een toename van het nettoresultaat met minimaal 50% ten opzichte van 2005.

Omzet
De markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) heeft zich na een voorzichtige start aan het begin van het jaar goed ontwikkeld. In de 1e helft van het jaar kwam de netto-omzet uit op EUR 111,7 miljoen, een stijging van 2% ten opzichte van het 1e halfjaar 2005 en 12% ten opzichte van het 2e halfjaar 2005. De omzetstijging was volledig autonoom.

Met name in de afgelopen maanden was er sprake van een duidelijk hogere vraag uit alle segmenten, dit heeft geresulteerd in een toename van de orderportefeuille met 45% tot EUR 64 miljoen ten opzichte van ultimo juni 2005 (EUR 44 miljoen) en 23% ten opzichte van ultimo 2005 (EUR 52 miljoen).

Omzet per segment

Resultaten
De toename van de omzet ging gepaard met een stijging van de bruto marge van 7% naar EUR 46,8 miljoen, een stijging van 40% naar 41,9% als percentage van de omzet. Deze sterke toename van de toegevoegde waarde is het gevolg van een combinatie van factoren die voortvloeit uit de eerder ingezette strategie. De actievere profilering als 'one stop provider' heeft geleid tot een verschuiving in de productmix naar meer hoge toegevoegde waarde activiteiten, zoals ontwikkeling, prototyping en engineering en relatief meer opdrachten waarin de verschillende disciplines van Neways worden gecombineerd. Daarnaast werden inkoopvoordelen beter benut.

De operationele kosten stegen min of meer in lijn met de netto-omzet. Het bedrijfsresultaat nam hierdoor toe met 51% naar EUR 7,1 miljoen, wat overeenkomt met een operationele marge van 6,4% ten opzichte van 4,3% in de 1e helft van 2005. Alle werkmaatschappijen behaalden een positief bedrijfsresultaat.

De winst voor belasting kwam uit op EUR 6,6 miljoen (H1 2005: EUR 3,8 miljoen). De rentekosten waren duidelijk lager en de belastingdruk kwam uit op 29,6% ten opzichte van 33,2% in de 1e helft van 2005 en bevindt zich daarmee op een normaal niveau.

De nettowinst nam toe van EUR 2,6 miljoen tot EUR 4,7 miljoen, een stijging van 81%. De nettowinst als percentage van de omzet steeg daarmee tot 4,2 %. De nettowinst per gewoon aandeel steeg met 70% naar EUR 0,51, ten opzichte van EUR 0,30 per gewoon aandeel in de 1e helft van 2005.

Belangrijke operationele ontwikkelingen

Neways treedt in toenemende mate op als 'one-stop-provider' voor haar klanten. Dit heeft in het 1e halfjaar geleid tot relatief meer opdrachten waarin de verschillende disciplines van Neways worden gecombineerd. Dat betekent ook een verschuiving in de productmix naar relatief meer hogere toegevoegde waarde activiteiten, zoals ontwikkeling, prototyping en engineering. Zowel de interne samenwerking tussen de werkmaatschappijen als de samenwerking met toeleveranciers is het afgelopen halfjaar duidelijk verbeterd, waardoor ook betere inkoopcondities werden bedongen.

Uitbesteding van productie naar Oost-Europa en China vergroot
Met de outsourcing van productie-activiteiten naar Neways-werkmaatschappijen in Oost-Europa en China zijn ook het afgelopen jaar goede vorderingen gemaakt. De productiefaciliteiten waren het afgelopen halfjaar sterk bezet. Op een totaal van 1969 medewerkers (in FTE's), bedraagt het aantal medewerkers (in FTE's) in Oost-Europa en China inmiddels 813, een stijging ten opzichte van ultimo juni 2005 met 21% en ten opzichte van ultimo 2005 met 14%.

Stroomlijning Ripa organisatie afgerond
De laatste nog lopende reorganisatie bij werkmaatschappij Ripa in Son is begin dit jaar succesvol afgerond. De reorganisatie was nodig vanwege een achterblijvende omzet en resultaatontwikkeling. De efficiëntieslag betrof een ingrijpende verbetering van het logistieke proces, een aanpassing van de bedrijfsorganisatie en de afbouw van het aantal medewerkers met circa 20.

Overgang naar loodvrij produceren zonder problemen
Per 1 juli 2006 mag vanuit milieuoverwegingen in de Europese Unie - behoudens enkele uitzonderingen - geen loodhoudende elektronica meer worden geproduceerd. De overgang van de Neways-werkmaatschappijen naar loodvrij produceren is vrijwel probleemloos verlopen.

Financiële positie

In de 1e helft van 2006 zijn het eigen vermogen en het garantievermogen versterkt. Begin april is een converteerbare achtergestelde obligatielening van EUR 3 miljoen met een conversiekoers van EUR 5,25 per aandeel omgezet in eigen vermogen. Per ultimo juni is het aantal geplaatste gewone aandelen in totaal met 664.660 toegenomen naar 9.191.116.

De sterke toename van het aantal orders heeft geresulteerd in relatief hoge debiteuren- en ordergebonden voorraadpositie en daarmee een stijging van het werkkapitaal per ultimo juni. Onder invloed hiervan daalde de solvabiliteit (garantievermogen / totaal vermogen) naar 36,5% ten opzichte van 40,0% per ultimo 2005. De netto cashflow was hierdoor met EUR 4,5 miljoen negatief, ten opzichte van
+ EUR 2,0 miljoen in de 1e helft van 2005.

De financiële positie van Neways is goed en biedt meer dan voldoende armslag voor verdere groei in de komende jaren.

Vooruitzichten 2006
In de afgelopen jaren heeft Neways de organisatie zodanig heringericht dat deze veel beter aansluit bij de huidige marktomstandigheden en de veranderde eisen en wensen van haar klanten. In het eerste halfjaar van 2006 konden hiervan de vruchten worden geplukt.

Voor de komende jaren is er nog meer dan voldoende verbeterpotentieel. Intensievere samenwerking tussen de werkmaatschappijen, betere benutting van outsourcing, leveranciersreductie en uitbreiding van componenteninkoop in Azië staan hoog op de agenda. Om de capaciteit uit te breiden zal in de 2e helft van het jaar extra worden geïnvesteerd in nieuwe productiemiddelen in Oost-Europa en China.

Op basis van de profilering als 'one-stop-provider' van elektronische systemen in de EMS-markt, zal Neways niet alleen streven naar verdere vergroting van de toegevoegde waarde voor klanten, maar ook naar een verdere verbetering van de kwaliteit, de leverbetrouwbaarheid en het innovatief vermogen.

Voor de komende maanden is de orderportefeuille van Neways goed gevuld en hoger dan aan het begin van het jaar. Naar verwachting zal de prijsdruk aanhouden en zullen de kosten voor grond- en hulpstoffen stijgen. Op basis hiervan wordt voor het hele jaar een verdere stijging van de omzet tot boven EUR 220 miljoen en een toename van het nettoresultaat met minimaal 50% verwacht.

PERSCONFERENTIE / ANALISTENBIJEENKOMST
De gecombineerde persconferentie / analistenbijeenkomst over de halfjaarcijfers 2006 wordt vandaag om 13.30 uur gehouden ten kantore van Citigate First Financial, Assumburg 152a in Amsterdam.



Neways Electronics International N.V.