ABN AMRO
Amsterdam, 29 augustus 2006

Kiwa zet Europese groeistrategie in met ABN AMRO Participaties als nieuwe eigenaar

ABN AMRO Participaties en de Nederlandse Drinkwaterbedrijven maken vandaag bekend dat ABN AMRO Participaties een substantieel meerderheidsbelang in Kiwa N.V. heeft genomen. Kiwa heeft als kernactiviteit het certificeren van producten, processen en systemen. De overnamesom wordt niet bekendgemaakt. Naast ABN AMRO heeft het management een minderheidsbelang genomen in het aandelenkapitaal.

Voorheen opereerde Kiwa in combinatie met Kiwa Water Research met als kernactiviteit Research & Development op het gebied van (drink)water. Het researchbedrijf is eerder dit jaar afgesplitst van Kiwa N.V en blijft in handen van de Nederlandse waterbedrijven. Hiermee onderstrepen de publiekrechtelijke waterbedrijven het belang van een gezamenlijk onderzoekcentrum en haken zij in op de doelstelling van het kabinet om (drink)water tot een van de speerpunten van publieke voorzieningszekerheid, innovatie en export te verheffen.
De verkoop van de certificeringsactiviteiten van Kiwa aan ABN AMRO Participaties komt op een natuurlijk moment. Enige jaren geleden zette Kiwa de koers in om van een groot Nederlands certificeringsbedrijf uit te groeien tot een wereldwijde speler met een basis van vestigingen in meerdere Europese landen en hoofdkantoor in Nederland. De autonome groei en de recente acquisitie van een aantal ondernemingen in Nederland (o.a. Gastec in Apeldoorn) en het buitenland (o.a. Zemblabor, ECN en International Cert) heeft geresulteerd in een onderneming met een omvang van 500 medewerkers en een omzet van EUR 55 miljoen in 2006. Deze omzet wordt vooral gerealiseerd in de bouw-, gas- en watersector. Kiwa heeft vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Italië en sinds kort ook in China.

Paul Hesselink, Algemeen Directeur van Kiwa: "Met onze nieuwe partner kan de ingezette strategie verder ten uitvoer worden gebracht. Doel is het hoge Nederlandse kwalititeitsniveau van certificatie in geselecteerde delen van Europa toe te gaan passen. Daarbij richten we ons primair op de markten waarin we reeds een vooraanstaande positie hebben opgebouwd zoals in de bouw-, water- en gas sector. Er is in toenemende mate behoefte aan onafhankelijke uitspraken over kwaliteit en betrouwbaarheid van producten en diensten. Kiwa levert dat in de vorm van hoogwaardige certificaten. We beogen ons ook te verbreden op het gebied van o.a. de automotive-, en de zorgsector en de markt voor zakelijke dienstverlening. Het is onze ambitie is om in 2010 een omzet van EUR 150 miljoen te realiseren met circa 1000 medewerkers."

Bob Kramer, directeur van ABN AMRO Participaties, merkt op: "Kiwa vormt een mooie aanvulling op de portefeuille gericht op de Nederlandse mid-market. Geïnvesteerd wordt in bedrijven met een bovengemiddelde groeiverwachting, vooral in de vorm van buy-outs. Kiwa is een begrip in de certificeringsmarkt en bestaat al bijna 60 jaar. ABN AMRO Participaties stelt additioneel kapitaal beschikbaar teneinde verdere groei krachtig te stimuleren."

De overname van Kiwa is de 5e transactie van ABN AMRO Participaties in 2006. Eerder dit jaar werden belangen genomen in Revab (producent van rolstoelen), Extrugroup (machinebouw), Humares (detachering) en Triade (consumentenelektronica). Voorts wordt dit najaar een bod uitgebracht op Blydenstein-Willink.

Jan Hendrikx, voorzitter van de Vereniging van Exploitanten van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN): "De watersector heeft ervoor gekozen zich te concentreren op de kernactiviteiten en heeft om die reden Kiwa de ruimte gegeven voor (internationale) ontwikkeling. De sector zal zich onverminderd inspannen om het kwaliteitsniveau hoog te houden via haar betrokkenheid bij Kiwa Water Research. Gemeenschappelijke research speelt daarbij een cruciale rol. Certificering zal ook aandacht blijven houden, want het blijft goed als een derde partij over de schouders kijkt naar de kwaliteit van onze processen. We zullen dan ook in de toekomst met het certificeringsbedrijf intensief samenwerken. Niet meer als aandeelhouder, maar wel als klant."

Perscontacten
ABN AMRO: Carolien Pors 020 62 88 900
Kiwa N.V.: George Mentjox 06 53 315 701