Vrije Universiteit Amsterdam

MULTIPLE SCLEROSE NU OOK AANTOONBAAR IN GEZOND HERSENWEEFSEL.

Bij multiple sclerose-patiënten zijn ook in gezonde delen van de hersenen afwijkingen te vinden. De effecten van de ziekte MS beperken zich daarmee niet tot de zichtbaar aangetaste delen, de zogenaamde laesies. Dit blijkt uit het onderzoek van dr. ir. Hugo Vrenken van VU medisch centrum in Amsterdam. Het onderzoek verschijnt in het septembernummer van het vooraanstaande Amerikaanse blad Radiology.

Met een nieuwe MRI-techniek vergeleek Vrenken hersenweefsel van MS-patiënten en gezonde personen. De effecten die Vrenken en zijn collegas vonden zijn specifiek voor MS-patiënten. Bij gezonde proefpersonen zijn deze afwijkingen niet aangetoond. De gevonden afwijkingen in hersenweefsel van MS-patiënten zijn door het gehele weefsel te vinden en hebben grote klinische impact, aldus Vrenken. Het is nog onduidelijk wat de relatie is tussen deze afwijkingen in gezondogende gebieden en de zichtbare laesies. Nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Het onderzoek van Vrenken werd gefinancierd door de Stichting MS Research.

Laesies in de hersenen van MS-patiënten konden al langer zichtbaar gemaakt worden. Een verband tussen de grootte van deze laesies en de ernst van de klachten kon echter niet gelegd worden. De resultaten uit de studie van Vrenken laten zien dat er naast de zichtbare laesies nog meer afwijkingen optreden, die ook aan de klachten zouden kunnen bijdragen.

Multiple sclerose
Multiple sclerose is een chronische, auto-immuunziekte, waarbij de beschermende laag om zenuwen (myeline) afgebroken wordt. De ziekte begint meestal bij mensen tussen de 20 en 45 jaar. In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen MS. De symptomen zijn divers en vaak erg vaag. Slecht zien, spraakproblemen, evenwichts- en coördinatiestoornissen, geheugenstoornissen en vermoeidheid zijn enkele van de veel voorkomende klachten.

MS Centrum VUmc
Het MS Centrum VUmc geeft topzorg aan mensen met MS en doet wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de diagnose, het vinden van effectievere behandelingen en het ontrafelen van factoren die de ziekte veroorzaken. Het MS Centrum VUmc behoort tot de tien beste MS centra van de wereld op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.