Ministerie van Buitenlandse Zaken
Reisadvies Democratische Republiek Congo

Samenvatting

In verband met de recente vuurgevechten in Kinshasa worden alle reizen naar de Democratische Republiek Congo (DRC) momenteel sterk ontraden (zie onder ' Actualiteiten').

* Actualiteiten
* Algemeen
* Terrorisme
* Zware criminaliteit
* Onveilige gebieden

Actualiteiten

Op 20 augustus jl. werd het resultaat van de eerste vrije verkiezingen in de DRC sedert meer dan veertig jaar bekend gemaakt. Direct daarop braken vuurgevechten uit tussen strijders van de kant van de president en van zijn belangrijkste opponent. Alhoewel momenteel een staakt-het-vuren lijkt te zijn bereikt is de situatie nog steeds kritiek, waardoor alle reizen naar de DRC op dit moment sterk worden ontraden.

Algemeen

Buitenlanders ondervinden vaak moeilijkheden met hun reisdocumenten en visa op het vliegveld in Kinshasa en andere grensovergangen in het land, waarbij verklaard wordt dat papieren niet in orde zijn en dat (dus) betaald moet worden.

Het maken van foto's ligt in het algemeen zeer gevoelig; wees hier terughoudend mee. Het fotograferen van militaire en infrastructurele zaken is verboden.

Nederlanders die de DRC bezoeken wordt aangeraden zich bij de ambassade te registreren (tel.: 00-243-998001140/42; e-mail: kss-ca@minbuza.nl).

Aangezien er in de DRC geen infrastructuur aanwezig is, is het onmogelijk per auto door het land te reizen, met uitzondering van de weg van Kinshasa naar de havenstad Matadi. Op deze weg gebeuren dagelijks ongelukken. Het verdient aanbeveling om de reis in colonne (minimaal twee auto's) te maken. Na zes uur ' s avonds wordt u dringend geadviseerd deze weg niet meer te gebruiken.

In maart 2006 heeft de Europese Commissie in Brussel een lijst gepubliceerd van luchtvaartmaatschappijen, die niet meer boven het Europese luchtruim mogen vliegen. Op deze lijst komen ook luchtvaartmaatschappijen in de DRC voor (zie website http://europa.eu.int/comm/transport/air/safety/flywell_en.htm). Op deze lijst komt de nationale luchtvaartmaatschappij Hewa Bora niet voor. Deze luchtvaartmaatschappij wordt binnen de DRC beschouwd als de minst onveilige en heeft een redelijk netwerk van binnenlandse bestemmingen.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd website www.wijsopreis.nl te raadplegen.
Terrorisme

Momenteel niet van toepassing.
Zware criminaliteit

In het gehele oosten van het land komen dagelijks plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor (zie onder 'Onveilige gebieden').

Overvallen, autodiefstal en berovingen komen regelmatig voor in de grote steden. Veelal vinden deze overdag op de openbare weg plaats. Personen doen zich voor als veiligheidsagenten en proberen het slachtoffer te dwingen plaats te nemen in een gereedstaande auto, waarna de beroving plaatsvindt. In april 2005 is voor het eerst bij een dergelijke beroving geweld gebruikt, waarbij een Belgische pater om het leven is gekomen.

Ontraden wordt zich - ook overdag - alleen op straat te begeven. U wordt geadviseerd zich altijd per auto - met gesloten deuren - te verplaatsen.
Onveilige gebieden

Het gehele oosten van het land is nog instabiel en derhalve onveilig. Ondanks de aanwezigheid in het land van een grote VN legermacht, komen plunderingen, autodiefstallen, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden op dagelijkse basis voor, waarvoor veelal losbandige gewapende milities verantwoordelijk zijn. Daarnaast vormen nog te ontwapenen ex-rebellen en deserterende regeringssoldaten een andere dreiging.