Digitale Gemeente Houten

Wekelijkse warenmarkt tijdelijk op het Achterom

dinsdag 29 augustus 2006 - Bron: Gemeente Houten

In verband met de herinrichting van Het Rond, wordt de wekelijkse warenmarkt tijdelijk (van januari 2007 to/t mei 2008)verplaatst van Het Rond naar het Achterom. Die plek biedt met een aantal fysieke aanpassingen - zowel economisch als verkeerskundig de meeste voordelen. Als Het Rond begin 2008 helemaal klaar is, verhuist de markt weer terug. Het Achterom wordt dan weer in haar oorspronkelijke staat teruggebracht.

Na een inventarisatie van mogelijke locaties blijkt het Achterom inclusief de pleintjes bij Halfords, Het Wed en achter de HEMA het meest geschikt. Vanuit economisch en verkeerskundig oogpunt is dit de beste locatie. Met een paar kleine aanpassingen is de markt ook ruimtelijk goed inpasbaar.

Het terrein achter de Rabobank en kinderdagverblijf De Beun, is ook in beeld geweest. Nadeel is dat daar maar liefst 164 parkeerplaatsen moeten vervallen om de markt te kunnen plaatsen. Ook is er geen logische plek voor de 120 benodigde fietsklemmen. De winkeliers en de marktkooplui vonden de interactie tussen markt en winkelcentrum op deze plek minder sterk.

Naast de ondernemers zijn ook de hulpdiensten content met de locatie aan het Achterom. De bereikbaarheid van politie, brandweer en ambulance blijft telkens gewaarborgd, zowel op het Achterom tijdens marktdagen als op Het Rond tijdens de werkzaamheden.

Geluid
Voor omwonenden zijn er ook nadelen. De opbouw van de markt geeft op donderdagochtend geluidsoverlast. Het gaat dan om het af- en aanrijden van vrachtwagens en het laden en lossen van houten en metalen materialen. De overlast is vergelijkbaar met de overlast op Het Rond op donderdagen. De locatiekeuze heeft dan ook geen invloed op de mate van overlast: het tijdstip van laden en lossen blijft hetzelfde. Omwonenden zijn intussen geïnformeerd over de plannen van het college. Zij kunnen gebruik maken van een telefonisch dan wel mondeling spreekuur om vragen te stellen, suggesties te doen voor aanvullende maatregelen maar ook om eventuele bezwaren te uiten.

Fysieke aanpassingen
Een deel van het groen en het straatmeubilair op het Achterom moet wijken voor de markt. Een zestal parkeerplaatsen voor gehandicapten wordt verplaatst. De bankjes tegenover Scapino schuiven op naar de rand van het pleintje. In het voorjaar van 2008 als de markt weer terugverhuisd naar het Rond, wordt het Achterom in de oude staat teruggebracht.

Verkeersafwikkeling
Op marktdagen wordt het Achterom ter hoogte van het Kooikerspad opengesteld voor verkeer van en naar De Molen. Zo blijven de parkeerterreinen achter de Rabobank, Puttershaag en De Beun bereikbaar voor automobilisten. Voordeel is dat daarmee ook de marktvoertuigen het gebied eenvoudig kunnen verlaten. Om de openstelling op bepaalde momenten mogelijk te maken, wordt er ter hoogte van het Kooikerspad een verzinkbare paal geplaatst.

Klik hier voor een plattegrond

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).