Gemeente Hilversum

Derde onderzoek Rekenkamercommissie op stapel

29 augustus 2006
Dit najaar start de Rekenkamercommissie haar derde onderzoek. "Dat zal een onderwerp zijn dat dichter bij de burger ligt", aldus voorzitter Vivien van Geen. Op het lijstje potentiële onderzoeksonderwerpen prijken thema's als klachtenafhandeling, parkeren en subsidies. Het eerste onderzoek, het ICT (informatie- en
communicatietechnologie-)beleid van de gemeente werd dit voorjaar afgerond. De gemeenteraad nam de conclusies en aanbevelingen in zijn vergadering van juli over. De resultaten van het tweede onderzoek, het grondbeleid van de gemeente, worden in september aangeboden aan burgemeester en wethouders. Die krijgen dan enkele weken de tijd om hun reactie te bepalen. Daarop schrijft de Rekenkamercommissie een nawoord, waarna de gemeenteraad aan de beurt is. Tot dat moment is het onderzoeksrapport vertrouwelijk.

Voorzitter Rekenkamercommissie Vivien van Geen: "Bijdrage leveren aan vertrouwen van burger in gemeentebestuur". "Leven is iets dat je ook samen doet. Werken in een Rekenkamercommissie is je denkkracht inzetten voor de publieke zaak: je levert een bijdrage aan het vertrouwen van de burger in het gemeentebestuur en dat is heel plezierig". Vivien van Geen kijkt desgevraagd terug op ruim een jaar voorzittersschap van de onafhankelijke Rekenkamercommissie.

Deze nieuwe Hilversumse commissie startte haar werk in juni 2005. "Omdat de wet dat voorschrijft, zou ik heel gemakkelijk kunnen zeggen",aldus Vivien met een glimlach, "maar het is ook de geest van de tijd. Er is meer aandacht voor controle en verantwoording in de publieke sfeer. Wij dragen bij aan de controle op het Hilversumse beleid".

Kwaliteit
Er zijn er meer die de gangen van de gemeente controleren. Bijvoorbeeld de accountants en natuurlijk de gemeenteraad, die burgemeester en wethouders controleren. "De Rekenkamercommissie is een aanvulling op de al bestaande controles. Onze naam suggereert dat wij vooral rekenen, maar daarvoor zijn de accountants. Ons gaat het om de kwaliteit van het beleid en de uitvoering daarvan. Weliswaar kijken wij ook naar het geld, maar toch veel meer naar de inhoud. De raad controleert ook maar doet dat veel breder. In feite ondersteunen wij de raad door op specifieke onderwerpen de diepte in te gaan. Sleutelwoorden zijn voor ons doeltreffendheid, doelmatigheid, rechtmatigheid en transparantie. In gewoon Nederlands? Is er beleid, hoe wordt het uitgevoerd, verantwoord en gecontroleerd?"

Onafhankelijk
De Rekenkamercommissie is onafhankelijk. Iedereen kan onderwerpen voor onderzoeken aandragen. Mevrouw Van Geen: "Dat gebeurt ook. We zijn blij met elk signaal dat we krijgen, maar soms krijgen we vragen die op een andere plek in de organisatie thuishoren. Dat laten we de mensen dan ook weten. We toetsen alle vragen aan onze criteria. Uit de onderwerpen kiezen we uiteindelijk de thema's die het meeste waard zijn voor Hilversum. Dat kan zijn als er veel geld mee gemoeid is, maar thema's die het vertrouwen van de burger raken vinden wij het belangrijkste. Het maatschappelijke - en niet het individuele - belang moet voorop staan. Het leereffect vinden wij ook belangrijk; het voorkomen dat iets steeds weer misgaat".

Vivien van Geen is één van de drie externe leden van de Rekenkamercommissie. Zij zijn benoemd op basis van hun onafhankelijkheid en deskundigheid. "Dat is onze onderzoekskennis, kennis van het lokale bestuur, kennis hoe organisaties werken en financiële en juridische kennis. De dingen die ik geleerd heb, kan ik in deze functie heel goed gebruiken. Dit najaar wordt de commissie compleet als er ook twee raadsleden toetreden".

Contact
Heeft u ook een onderwerp dat door de Rekenkamercommissie kan worden onderzocht? Dan kunt u contact opnemen met de secretaris van de Rekenkamercommissie, Sabine Bonnet.
Via e-mail: s.bonnet@hilversum.nl of schrijven: Secretaris Rekenkamercommissie, Dudokpark 1, kamer 1.14, postbus 9900, 1201 GM Hilversum.
Meer informatie over de Rekenkamercommissie kunt u vinden door te klikken op de link "De Rekenkamercommissie" aan de rechterkant van dit scherm.