Ingezonden persbericht

Take Care Limburg
Nieuwsbrief 3 - augustus 2006

Inleiding

Publiekszender L1 zendt met ingang van zondag 3 september de 13-delige tv-serie Take Care Limburg uit over de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg. Via deze digitale nieuwsbrief wil initiator het Huis voor de Zorg alle betrokkenen bij de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg op de hoogte houden van de voortgang van de publiekscampagne Take Care. De digitale nieuwsbrief Take Care Limburg verschijnt in de periode medio juni tot en met eind december 2006. Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.

'Indrukwekkend, boeiend en knap'

Ruim honderd zorgvragers en vertegenwoordigers van zorgaanbieders, woningcoöperaties, welzijnsondernemingen, provincie en overige betrokkenen waren woensdag 23 augustus bij VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg en het RCG Venlo om de première van Take Care Limburg bij te wonen. Een greep uit de reacties:

Odile Wolfs, gedeputeerde Zorg van de Provincie Limburg:
''Een fantastische uitzending. Zo echt, zo natuurlijk. Ik heb met groot genoegen en met veel waardering gekeken naar twee zorgvragers die ondanks hun beperkingen het beste uit hun leven halen."
Gerard Peters, RIAGG Maastricht:
"Ik vind dat deze aflevering op een overtuigende en goede manier laat zien dat er wel degelijk perspectief is, ook als je leven zo erg overhoop is gehaald. Wat ik vooral goed vind, is dat de twee hoofdrolspelers met elkaar in gesprek gaan."
Rob van Lee, hoofd communicatie Zorggroep Noord-Limburg:
"Ik ben erg onder de indruk. Op deze manier raak je mensen. Het is ook fijn dat er in dit programma in gewone mensentaal wordt gesproken. Vaak wordt er in de gezondheidssector met moeilijke medische termen gegooid, en worden alleen zielige mensen in beeld gebracht. De benadering van Take Care is heel drempelverlagend. Daar kunnen we in de gezondheidszorg nog wat van leren."
Fons van Dosselaar van Acta:
"Ik vind het programma pakkend, ontroerend en heel herkenbaar. Het is ook leuk om steeds het gesprek tussen twee mensen te zien. Ze vullen elkaar echt aan met hun verhaal."
Fun Sijbers, hoofd communicatie GGZ Noord- en Midden-Limburg:
"Fantastisch. De verhalen zijn zo menselijk. En we konden echt een kijkje in hun leven nemen. Het was indrukwekkend, boeiend en knap."
Pieter van Dreumel, voorzitter Raad van Bestuur VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg:
"Twee gedachten bij de première: ik vind het heel indrukwekkend dat deze mensen zo optimistisch in het leven staan. En wat me opviel is dat hun hang naar het leven zo sterk is."
Jos Peters, beleidsmedewerker Mutsaersstichting:
"Ik vind de aflevering heel sterk qua emotionele inkleuring. Het verhaal is heel erg 'echt'. Er zijn twee heel erg krachtige mensen gefilmd die naast veel pijn ook nog geluk kennen. Ik vind het heel knap dat die mensen als persoon zo zijn gegroeid."
Toine van der Sanden, voorzitter Raad van Bestuur GGZ Noord- en Midden-Limburg:
"Het verhaal is goed in beeld gebracht, geweldig."
Geert Leenders van Alzheimer Centrum Limburg:
"Het is een programma van mensen, over mensen en dat ook heel dicht bij de mensen staat. Het is indrukwekkend en krachtig."
Rob Pingen, Huis voor de Sport:
"In één woord: indrukwekkend!"

Take Care Limburg wil informeren en profileren

Take Care Limburg gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Zorg en welzijn op maat zijn voorwaarden om daaraan invulling te geven. Het Huis voor de Zorg wil met de tv-serie en publiekscampagne Take Care Limburg het Limburgse publiek informeren over de vermaatschappelijking van de zorg en de consequenties die dat heeft voor cliënten, zorgaanbieders en de samenleving. De wens dat mensen de regie over hun eigen zorg houden, staat daarbij centraal.

Take Care Limburg telt dertien afleveringen die op publiekszender L1 te zien zullen zijn. Ieder programma bestaat uit een gefilmd dubbelportret van twee zorgvragers, met wie iedereen zich kan identificeren. In de serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.

De serie zal op DVD verschijnen. Die is verkrijgbaar voor alle betrokkenen en geïnteresseerden. In een volgende nieuwsbrief hierover meer.

Tv-serie Take Care Limburg start op zondag 3 september

De eerste uitzending van Take Care Limburg zal plaatsvinden op zondag 3 september om 16.30 uur. De uitzending zal vervolgens in de avonduren een aantal keren worden herhaald en op maandag 4 september in de zogeheten carrousel van L1 'meelopen'. Alle uitzendingen van Take Care Limburg worden zo geprogrammeerd: op zondag om 16.30 uur de eerste uitzending, 's avonds de herhalingen en op maandag in de carrousel. De uitzenddata zijn: 3-10-17-24 september, 1-8-15-22-29 oktober, 5-12-19-26 november.

Deelnemers Take Care Limburg

Take Care Limburg is gerealiseerd met dank aan de volgende zorgvragers, zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen:

Provincie Limburg - Xonar - Zorggroep Noord-Limburg - GGZ NML - Academisch Ziekenhuis Maastricht - Stichting Pepijn en Paulus - Zorggroep Meander - Huis voor de Sport - Atrium Medisch Centrum - Zorgverzekeraar CZ - Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL - VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg - Woningstichting Servatius - Zorggroep Thuis - Stichting Revalidatie Limburg - Stichting Gehandicaptenzorg Limburg - Vivre Wonen Welzijn Zorg - RIBW Heuvelland en Maasvallei - Huis voor de Zorg - Orbis medisch en zorgconcern - Wonen Limburg - Woonpunt - ZO Wonen - Gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen (Tripool Zuid Limburg) - Wonen Roer en Maas - Woningstichting Meerssen - Stichting Zwerfjongeren Limburg - Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg - Radar - VSB-fonds - Bureau Jeugdzorg Limburg - Mutsaersstichting - Stichting Wel.kom - Trajekt - PUNT Welzijn - Welzijnsgroep Parkstad Limburg - Synthese - Stichting Vorkmeer - Partners In Welzijn - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk - Welsun Landgraaf - Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen - Welzijnswerk Onderbanken.

Het merendeel van de genoemde organisaties heeft een vertegenwoordiger in de redactiecommissie die voor de ontwikkeling van Take Care is gevormd. Hierin hebben verder nog zitting: KBO Limburg - Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg - Moved.

De communicatie van Take Care Limburg ligt in handen van Ambaum Media & Communicatie.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over Take Care Limburg? Dan kunt u contact opnemen met het Huis voor de Zorg:
Telefoon: 046-4208159
Fax: 046-4208041

Website: www.huisvoordezorg.nl
E-mail: info@huisvoordezorg.nl