Ingezonden persbericht


Kunst in het euregio-huis Mönchengladbach

"Farbraum / Kleurruimte"

Mönchengladbach, 18 augustus 2006 - "De bedoeling van kunst is het om sfeer te creëren." Hoe passend deze definitie van Oscar Wilde is, wordt vanaf 31 augustus in het euregio-huis in Mönchengladbach duidelijk. In het kader van de reeks "Kunst in het euregio-huis" zal er tot 30 november de tentoonstelling "Farbraum / Kleurruimte" te zien zijn.

De in Israël geboren en in Duitsland levende kunstenares Ora Avital en de Nederlandse kunstenaar Willebrord de Winter zijn erin geslaagd om in het euregio-ontmoetingscentrum een vrolijk kleurenspel in scène te zetten.

Door deze blikvanger lijkt de strenge Pruisische architectuur veel levendiger. Levendig als het euregio-ontmoetingscentrum - trefpunt voor allerlei grensoverschrijdende activiteiten en initiatieven - nu eenmaal is.

De tentoonstelling "kleurruimte" is toegankelijk van maandag tot en met donderdag van 10 tot 17 uur in het euregio-huis, Konrad-Zuse-Ring 6 in het Nordpark te Mönchengladbach. De entree is gratis.

Ora Avital (*1960, Israël)

Ora Avital is in 1960 in Israël geboren. Van 1984 tot 1988 heeft ze aan de kunstacademie Bezalel, Jeruzalem gestudeerd. Sinds 1992 woont en werkt de kunstenares in Duitsland. Haar werken werden gepresenteerd in zowel nationale, als internationale solo- en groepstentoonstellingen. Avital onderzoekt in haar abstracte werk de invloed van kleur op ruimte. In haar schilderwerk doet ze dit door verschillende kleurvlakken - cirkels en lijnen - repeterend naast en over elkaar te zetten. Door kleuren van verschillende kleurdiepte ontstaat een suggestie van ruimte. Deze suggestie wordt versterkt doordat ze niet stopt aan de rand van het schilderij, maar doorschildert op de zijkant van het doek. Hierdoor gaat haar werk ook een dialoog aan met de directe omgeving. De cirkelvormen worden de laatste tijd steeds kleiner, bijna pointillistisch, waardoor een vibrerend ritmisch spel ontstaat. De ruimtelijke objecten die Ora Avital maakt, bestaan uit repen gevlochten beschilderd papier. Soms in meerdere kleuren, soms monochroom.

*Willebrord de Winter (*1941, Nederland)

De in oorlogstijd geboren kunstenaar mocht van zijn ouders niet meteen kunst studeren wat hij eigenlijk graag wilde. Hij begon daarom aan een lerarenopleiding en kwam via een omweg uiteindelijk toch bij de kunst uit. In 1971 studeerde hij aan de Rietveld-Academie te Amsterdam af als tekenleraar. Daarna was hij werkzaam in Venlo. Gedreven door de veranderende didaktiek in het kunstonderwijs wordt hij in 1984 docent aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Na enkele fusies werd hij uiteindelijk directeur van de huidige Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 2002 werkt Willebrord de Winter als kunstenaar met accent op schilderen in Kessel / Limburg. Zijn huidige werk kenmerkt zich door een stijl, waarbij de waarneembare werkelijkheid wel het uitgangspunt is, maar die door voortdurende veranderingen en abstracties intenser, beweeglijker en kleurrijker wordt weergegeven.

Weitere Informationen:
Armin Möller
euregio rijn-maas-noord
Konrad-Zuse-Ring 6
D-41179 Mönchengladbach
T: +49 (0) 2161.6985.0
F: +49 (0) 2161.6985.555
presse@euregio-rmn.de
www.euregio-rmn.nl

In geval van publicatie danken wij u en verzoeken u vriendelijk ons twee exemplaren van de publicatie te willen opsturen.