Ingezonden persbericht


Onderzoekscentrum Cartesius Instituut officieel van start

Drie technische universiteiten zetten samen een wetenschappelijk onderzoeksinstituut op. De TU Delft, de TU Eindhoven en de Universiteit Twente gaan op 31 augustus in Leeuwarden van start met het Cartesius Instituut. Het instituut wordt naast de drie universiteiten gefinancierd door de provincie Friesland, Samenwerkingsverband Noord Nederland en de Europese Unie.

Het Cartesius Instituut doet onderzoek naar invoering van duurzame innovaties. Het gaat om producten en diensten voor duurzame energie, waterbeheer, recreatie, milieu, ruimte, zorg en cultuurgoed. De nadruk ligt op ontwikkeling van ideeën tot producten en diensten voor de economie in Noord Nederland. Daarbij wordt kennis van de technische universiteiten aan vindingrijke ondernemers en beleidsmakers in het Noorden beschikbaar gesteld. Het Instituut startte in 1998 in een klein verband in Franeker als project van de Universiteit Twente. Het huidige samenwerkingsverband in de Friese hoofdstad bestaat uit dertig onderzoekers. Een van de grotere projecten is het onderzoek om de provincie Friesland op termijn te voorzien van biomassa-energie. Een ander speerpunt is de studie naar de toepassing van zonne-energie in de toeristische sector. Het gaat daarbij om de ontwikkeling van producten voor de consumentenmarkt. In Duurzaam Disneyworld is het idee om oppervlaktewater als attractie te benaderen. De toeristische beleving in het Waddenzee-gebied moet anders worden en toeristische ondernemers gaan binnen dit project meer met elkaar samenwerken. Het Instituut helpt ook waterbedrijven om nieuwe producten te testen en in het buitenland te vermarkten.

Het Cartesius instituut wordt donderdag 31 augustus in Leeuwarden met een internationaal congres geopend door voorzitter Loek Hermans van de Raad van Toezicht van het Instituut. Tussen 1998 en 2002 was Hermans minister van Onderwijs en Wetenschappen, op dit moment is hij voorzitter van MKB Nederland. Op het congres gaan buitenlandse deskundigen uit Australië, Italië en Verenigd Koninkrijk in debat over vernieuwingen in locale netwerken voor zorg, onmogelijkheden van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en intensiever gebruik van natuur met behulp van telecommunicatie-technologie. Daarnaast houdt oud-milieuminister Pieter Winsemius een pleidooi voor het belang van duurzame innovaties voor sociaal-economische ontwikkeling in Nederland. Tijdens het congres zal het nieuwe Instituutsgebouw worden geopend door gedeputeerde Anita Andriesen van de provincie Fryslân. Ook zullen de drie universiteiten de samenwerking in het Cartesius Instituut bekrachtigen door de ondertekening van een meerjaren-overeenkomst.