TROS


tros 'zegt ja' tegen eigen toekomst
voor jonge patiËnten met spierziekten

Op donderdag 31 augustus zendt de TROS een groots jubileumprogramma uit rond het 50-jarig bestaan van het Prinses Beatrix Fonds (PBF) voor spierziekten: ZEG 'NS JA. In aanwezigheid van Koningin Beatrix presenteert Ivo Niehe - ambassadeur van het Fonds - het programma vanuit het Beatrix Theater in Utrecht en roept hij kijkers op het Fonds te helpen door donateur te worden of een eenmalige gift te doen. Natasja Froger presenteert het gedeelte bij het telefoonpanel.

Simon (9 jaar) en Lisette (16 jaar), die beiden aan een ongeneselijke spierziekte lijden, spelen de hele avond een belangrijke rol. Verder steunen grote nationale sterren de actie van het Prinses Beatrix Fonds door zich actief in te zetten tijdens deze jubileumavond. Zo brengt Jan Smit voor het eerst zijn nieuwe single ten gehore. De jonge pianovirtuozen Arthur (10 jaar) en Lucas (12 jaar) Jussen spelen 'Jeux d'Enfants' van Bizet, topturner Yuri 'Lord of the rings' van Gelder verzorgt een uitvoering aan de ringen en de cast van de musical 'The Wiz' vertolkt het nummer 'A brand new Day'. Maar ook andere bekende Nederlanders als Leontine Borsato, Gerda Havertong, Susan Visser, Erica Terpstra, Anky van Grunsven, Annemarie Jorritsma en Yvon Jaspers verlenen deze avond hun medewerking om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

Deze bijna twee uur durende tv-uitzending staat geheel in teken van een landelijke actie die het 50-jarige Prinses Beatrix Fonds voert voor speciale jongerencentra in verpleeghuizen. Daar kunnen jonge patiënten met spierziekten tussen leeftijdsgenoten wonen als verzorging thuis niet meer mogelijk is. Vele landelijke ketens van bedrijven, instellingen, verenigingen en clubs hebben door ludieke acties geld bijeengebracht. Tijdens het programma worden hun bijdragen bekendgemaakt. Koningin Beatrix reikt namens het Prinses Beatrix Fonds twee bijzondere Onderzoeksprijzen uit aan topwetenschappers om daarmee vijf jaar onderzoek te doen naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Fonds is in 1956 opgericht als Prinses Beatrix Poliofonds. Het heeft gaandeweg zijn terrein uitgebreid met andere aandoeningen die de spieren verlammen: spierziekten zoals Duchenne en ALS, maar ook MS, Parkinson, Huntington en spasticiteit. De meeste van deze ziekten zijn nog niet te genezen. Jaarlijks besteedt het Fonds circa ¤ 6 miljoen aan wetenschappelijk onderzoek en steun aan patiënten.

ZEG 'NS JA
Uitzending donderdag 31 augustus
Nederland 2 - 20.30 uur