Vereniging Milieudefensie

'Schiphol: klimaatcriminelen'

Bezetters taxibaan grijpen rechtszaak aan voor protest

Amsterdam, --- 29 augustus 2006 --- Op donderdag 31 augustus dienen 31 actievoerders van Milieudefensie zich voor de rechter te verantwoorden. De actievoerders bezetten begin juni de taxibaan op Schiphol als protest tegen de dreigende oprekking van de milieu- en geluidsgrenzen voor Schiphol. Voorafgaand aan de rechtszitting krijgen de activisten bijval van zo'n vijftien 'pinguïns' die protesteren tegen de enorme bijdrage die Schiphol levert aan het opwarmen van de aarde.

Schiphol is in haar eentje verantwoordelijk voor maar liefst tien procent van de totale Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect. Door de kabinetsplannen om de milieuregels verder te versoepelen zou Schiphol de ruimte krijgen fiks verder te groeien, waardoor dit percentage kan oplopen tot liefst twintig procent in 2020. Nu al leveren de vliegkilometers vanaf Schiphol ongeveer dezelfde bijdrage aan het broeikaseffect als alle personenauto's in Nederland bij elkaar.

'Het is onacceptabel dat één bedrijf zo'n enorme hoeveelheid broeikasgassen mag uitstoten', zegt Joris Wijnhoven, campagneleider verkeer van Milieudefensie. 'Wij verantwoorden ons vandaag voor onze protestactie in juni, waarbij we de Polderbaan enkele uren onbruikbaar maakten. Wanneer verantwoorden de klimaatcriminelen Schiphol en minister Peijs zich voor hún bijdrage aan het opwarmen van de aarde?'

Wie: 31 actievoerders van Milieudefensie

Wat: rechtszaak wegens het bezetten van de taxibaan naar de Polderbaan

Waar: rechtbank Schiphol Oost (Oude Meer), Ten Pol 64

Wanneer: donderdag 31 augustus. Actie voor de deur vanaf 9.00 uur, rechtszaak om 9.30 uur

Vijftien als pinguïn verkleedde actievoerders protesteren vanaf 9.00 uur voor de rechtbank tegen de dreigende oprekking van de milieuregels. Zij hebben een spandoek bij zich met de leus: 'Schiphol: klimaatcriminelen'.