Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Tienduizenden oproepen voor Veerman en Van Geel: 'Overheid, stop de ontbossing!'

Amsterdam, 29 augustus 2006 --- Greenpeace, ICCO en Milieudefensie, verenigd in de 'Illegaal houtcoalitie', spreken minister Veerman en staatssecretaris Van Geel op donderdag 31 augustus aan op het falende Nederlandse bossenbeleid. De handel in illegaal hout en de vernietiging van de laatste oerbossen op aarde gaat door, mede door Nederlandse nalatigheid. Milieudefensie zal die ochtend met een ludieke actie tienduizenden protestoproepen aan Van Geel aanbieden.

Donderdagochtend is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over duurzaam hout. De illegaal houtcoalitie roept de Kamerleden op te eisen dat de verantwoordelijke minister Veerman en staatssecretaris Van Geel zich hard maken voor een Europees importverbod op illegaal hout. Ook eisen de organisaties dat de overheid in haar bouwprojecten alleen nog het duurzame FSC-hout gebruikt.

Wie: Greenpeace, ICCO en Milieudefensie

Wat: Aanbieding van tienduizenden protestoproepen tegen fout hout door Milieudefensie aan staatssecretaris Van Geel. Voorafgaand is er een kort vraaggesprek met enkele kamerleden. De activiteit wordt opgeluisterd met een pinokkio-Veerman en Van Geel met 'spitting image'-koppen. Zij hebben lange houten pinokkioneuzen van alle loze beloften over vijftien jaar falend bossenbeleid en voeren daarbij een act op.

Waar: Het Plein in Den Haag (tegen over hoofdingang Tweede Kamer)

Wanneer: Donderdagochtend 31 augustus: 10.25 ­ 10.45 uur: kamerleden 10:45 ­ 11:00 uur: staatssecretaris Van Geel

Vijftien jaar bossenbeleid laat een schrijnend beeld zien van gebroken beloften. In 1995 moest al het hout in Nederland al duurzaam zijn, elf jaar later is dit nog maar 13 procent. En zelfs de overheid, zo blijkt uit onderzoek van Milieudefensie, gebruikt fout hout in haar eigen bouwprojecten. De Illegaal houtcoalitie pleit voor sterke overheidsmaatregelen. Criminele handel is nog nooit door de markt zelf opgelost.

Er komt per jaar meer dan een miljoen kubieke meter illegaal hout op de Nederlandse markt. Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd een oppervlak van 3,5 keer Nederland aan bos. Hierdoor worden unieke planten en dieren, zoals de gorilla en de orang oetan in hun voortbestaan bedreigd. Mensen die afhankelijk zijn van de bossen verliezen hun bron van inkomen en vervallen in armoede.



Vereniging Milieudefensie