Gemeente Giessenlanden


Bezuinigingen zwembaden

Op de raadsagenda van donderdag 31 augustus is de bezuiniging op de zwembaden een belangrijk agendapunt. De huidige raad staat voor de taak om te kiezen voor een uitvoeringswijze van een bezuinigingsvoorstel uit 2004. De Giessenlandse gemeenteraad besloot namelijk al in 2004 tot een bezuiniging op zwembaden. Toen werd afgesproken dat de zwembaden met ingang van 2005 jaarlijks 50.000 euro minder subsidie ontvangen. De zwembadbesturen kwamen daartegen in protest. In reactie daarop besloot de raad in 2005 en 2006 de bezuiniging voor die jaren terug te draaien, waarbij het steeds om een besluit voor één jaar ging. In de Giessenlandse boekhouding was echter wel rekening gehouden met de bezuiniging. De 50.000 euro is daarom in 2005 en 2006 uit de algemene reserve betaalt, 'reservepotje' van de gemeente. Het college van B&W adviseert de raad om dit niet opnieuw voor het jaar 2007 te doen en in dit jaar wel de voorgenomen bezuiniging door te voeren. Het kost anders opnieuw geld uit de algemene reserve. Bovendien krijgen de zwembadbesturen dan opnieuw geen duidelijkheid over de toekomst van de zwembaden. Er blijft dan ieder jaar onrust De gemeenteraad moet dus aangeven hoe ze de bezuiniging van 50.000 euro vorm willen geven.

De raad was in de veronderstelling dat de verdeling van 50.000 euro er toe zou leiden dat alle zwembaden het met een lagere bijdrage ontvangen. Voor 2007 zou die verdeling over de 5 zwembaden er als volgt uit zien: Arkel De Tobbe 12.225 euro
Hoogblokland De Hoge Kam 3.950 euro
Hoornaar, De Donk 2.120 euro
Noordeloos, De Spettertuin 7.405 euro
Giessenburg Doetse Kom 24.300 euro

De wethouder Wout de Jong voerde op basis van deze getallen gesprekken met alle zwembadbesturen. De zwembaden gaven daarbij aan dat bij zo'n hoge bezuiniging je beter kunt kiezen voor sluiting van één groot zwembad of twee kleinere dan alle zwembaden onmogelijk te maken om een verantwoorde exploitatie te voeren. Bij keuze voor een of twee zwembaden kunnen de anderen levensvatbaar blijven. Maar sluiting was in 2004 niet het beoogde effect van de raad.

Gemeenteraad kiest
Het college legt aan de gemeenteraad daarom 3 opties voor om de in 2004 voorgenomen bezuiniging te realiseren. Het is aan de gemeenteraad om te kiezen of om met alternatieven te komen. Bij een eventueel alternatief moet wel de 50.000 euro ergens anders bespaard worden. De drie voorgestelde opties zijn:

1. Subsidie voor De Tobbe stoppen. Keuze voor deze optie betekent dat dit zwembad op korte termijn moet sluiten. Er gaat een voorziening verloren maar de overige zwembaden kunnen behouden kunnen blijven.
2. Subsidie voor De Spettertuin (Noordeloos) en De Hoge kamp (Hoogblokland) stoppen. Keuze voor deze optie zou betekenen dat beide zwembaden op korte termijn moeten sluiten. Het is een afname van de al beperkte voorzieningen in Noordeloos en Hoogblokland. Bovendien vervalt dan de mogelijkheid voor zwemles in Noordeloos.
3. Subsidie voor de Doetse Kom stoppen. De bezuiniging wordt dan ruimschoots gerealiseerd. De Doetse Kom vervult echter een belangrijke regionale functie en er wordt zwemles gegeven.

De gemeenteraad behandelt de bezuiniging op de zwembadsubsidie in de raadsvergadering van donderdag 31 augustus. Raadsvergaderingen zijn openbaar, u kunt dus naar de raad komen luisteren. De raad begint om 19.30 uur en is in de raadszaal van het gemeentehuis. Inspreken is mogelijk. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht? Geef dit dan voor de vergadering door aan de griffier. Per persoon is er maximaal 5 minuten spreektijd. In totaal is er een half uur inspreektijd.

Snel naar :
» Welstandwijzer

© Giessenlanden - Laatst gewijzigd 28 augustus 2006