Gemeente Leiden

Convenant Onderwijscentrum Leiden
Afdeling Praktijkonderwijs en gemeente Leiden

Donderdagochtend 31 augustus om 10.00 uur ondertekenen wethouder J. Steegh (Verkeer en Milieu) en de heer W. Sluik, coördinator van het Onderwijscentrum Leiden, afdeling Praktijkonderwijs, een convenant voor het verminderen van het zwerfafval rond de school.

Zwerfafval rond de school, klagende bewoners: voor het Onderwijscentrum Leiden, afdeling Praktijkschool is de maat vol. De praktijkschool wil een bijdrage leveren aan het verminderen van die overlast en heeft hiervoor in samenwerking met de dienst Milieu en Beheer een plan van aanpak opgesteld. De Praktijkschool is hiermee de vierde school in Leiden die het zwerfafval gaat aanpakken. Het Visser 't Hooft Lyceum, het Bonaventura College en het Leonardo Da Vinci College ondertekenden al eerder eenzelfde convenant. De resultaten van deze samenwerking met de dienst Milieu en Beheer zijn succesvol. De overlast van het zwerfafval rond beide scholen is aanzienlijk afgenomen sinds het convenant in werking is.

Aanpak

Het plan van aanpak richt zich op drie punten:

1. Meer mogelijkheden voor de scholieren om hun afval weg te gooien. De gemeente stelt 5 evenementencontainers beschikbaar aan de school. Deze worden geplaatst op het schoolplein, rondom de school en als aanvulling op de afvalbakken op de zogenoemde 'snoeproute'. De school draagt zorg voor het legen van de containers en het afvoeren van het afval.
2. De school besteedt aandacht aan het onderwerp 'zwerfafval'. De Praktijkschool plaatst vanaf het nieuwe schooljaar 2006/2007 het item zwerfafval op het lesrooster van de brugklassers. Zij maakt hiervoor gebruik van de zwerfafvalbox die speciaal voor scholieren van het voortgezet onderwijs is ontwikkeld door de Stichting Nederland Schoon.
3. Extra toezicht op naleving van de regels GOA's (gemeentelijke opsporing ambtenaren) en de wijkagent houden extra toezicht op het naleven van de regels door scholieren.

Stichting Nederland Schoon

De ondertekening van het convenant sluit aan bij het scholenproject van de Stichting Nederland Schoon.

Uitnodiging voor de pers: u bent van harte welkom bij de ondertekening van het convenant. Datum: donderdag 31 augustus as.
Tijdstip van ondertekening: 10.00 uur
Locatie: Ter Haarkade 1

Dienst Informatie en Dienstverlening
Bureau Communicatie
|Postbus 9100
2300 PC Leiden
|Anoesjka Hilbrands | |

|Telefoonnummer                                  |               |
|(071) 516 77 79                                 |               |