Politieberichten Heuvelrug, 09.00 uur

Utrecht, 31-08-2006

Agent meegetrokken door auto: verdachte aangehouden

RHENEN - De politie heeft een 20-jarige inwoner van Ochten aangehouden. De man wordt verdacht een politieagent in de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 augustus te hebben meegetrokken in zijn voertuig bij een alcoholcontrole.

De alcoholcontrole vond plaats aan De Stikke Hucht. De agent wilde voorkomen dat de automobilist weg zou rijden en leunde voorover door het geopende portierraam. De bestuurder gaf plotseling gas en reed weg. Hierdoor werd de politieagent enkele meters meegetrokken. De agent liep door het incident pijn op aan zijn bovenlichaam.

De politie stelde een onderzoek in naar de auto en de identiteit van de bestuurder. Maandag 28 augustus is de verdachte aangehouden. Tegen de Ochtenaar is proces-verbaal opgemaakt voor poging zware mishandeling. Op woensdag 30 augustus is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man is daarna in afwachting van de snelrechtzitting op 26 september op vrije voeten gesteld.

Controle gebruik kinderzitjes
HEUVELRUG - De politie zal tot aan het einde van het jaar extra controles houden op het gebruik van kinderbeveiligingsmiddelen. De controles zullen met name plaatsvinden rondom scholen, zwembaden en sportverenigingen.

Vanaf 1 maart gelden er nieuwe regels voor het veilig vervoeren van kinderen. Iedereen onder de 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moet in een goedgekeurd kinderzitje (kinderbeveiligingssysteem) vervoerd worden. De lengte voor gebruik van kinderzitjes is verlaagd van 1,50 meter naar 1,35 meter. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten verplicht de autogordel om en mogen zonodig ook een kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken. De boete bij overtreding bedraagt 75 euro.

Uit controle blijkt dat veel mensen zeer laks zijn bij het vervoer van kinderen. Dit terwijl bij een aanrijding het letsel bij een kind zeer ernstig en levensbedreigend kan zijn. Door middel van verscherpte controles wil de politie ouders bewust maken van het probleem en hen bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen.

VEENENDAAL Bij twee controles op woensdag 30 augustus in de omgeving van Duivenwal West, Trommelaar, Grote en Kleine Beer, op het gebruik van kinderbeveiligingsmiddelen, zijn twaalf bestuurders bekeurd. De meeste bekeuringen werden uitgereikt omdat de kinderen los in de auto werden vervoerd.

Snelheidscontrole

VEENENDAAL Bij een snelheidscontrole woensdag 30 augustus tussen 16.45 uur en 17.15 uur op de Grote Beer met gebruikmaking van de lasergun zijn drie bestuurders bekeurd wegens overschrijding van de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 77 km/u.