Unieke geschiedeniskrant voor mensen met dementie

Stichting alzheimer nederland

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de hersenziekte Alzheimer door de Duitse arts Alois Alzheimer werd beschreven. Reden voor Anno en Alzheimer Nederland om samen een unieke krant te maken. Een krant waarmee mensen met dementie samen met hun familie of begeleiders herinneringen kunnen ophalen aan vroeger. Deze krant zal in een oplage van 650.000 exemplaren gratis verspreid worden bij zorginstellingen in Nederland.

Voor mensen die lijden aan dementie is het verleden een dankbaar gespreksonderwerp. Hun geheugen laat hen in de steek, maar omdat hun langetermijngeheugen vaak nog goed werkt, kunnen zij zich dingen van vroeger nog wel herinneren. Dan kan het heel prettig zijn om over vroeger te praten. Dat geeft een gevoel van veiligheid: als men houvast in het heden kwijt is, kan het verleden zorgen voor meer grip op het leven.

Op dit moment zijn er meer dan 250.000 mensen met dementie in Nederland. Gemiddeld zijn drie andere mensen betrokken bij de zorg voor een dementiepatiënt. Dat betekent dat elke dag meer dan een miljoen Nederlanders worden geraakt door de gevolgen van deze ziekte. Het thema van de krant is 'Grootouders & Kleinkinderen' en behandelt geschiedenis aan de hand van het leven hier en nu.

Op de website www.alzheimer-nederland.nl/reminiscentie vindt u allerlei informatie over de krant, de ziekte van Alzheimer en dementie.

Anno
Anno is een stichting die Nederlandse geschiedenis toegankelijk maakt voor een groot publiek. Kijk voor meer informatie over de projecten van Anno op www.anno.nl.

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is dé organisatie voor mensen met dementie en hun familie. Kijk voor meer informatie over het werk van de stichting op www.alzheimer-nederland.nl