Gemeente Hardenberg

Augustus 2006 - Huiskamerproject Magnolia draagt bij aan maatschappelijke ondersteuning

Huiskamerproject Magnolia draagt bij aan maatschappelijke ondersteuning

Het college van B&W stelt een bedrag van 35.000,- beschikbaar voor de realisatie van een wijksteunpunt voor bewoners en omwonenden van het nieuwe zorgcomplex Magnolia in Dedemsvaart. Het wijksteunpunt zal door vrijwilligers en professionals worden gerund.

Het woon-zorgcomplex Magnolia met de bijbehorende functie van wijksteunpunt levert een belangrijke bijdrage aan de uitgangspunten van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning die per 1 januari 2007 wordt ingevoerd. De gedachte achter de WMO is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Door de combinatie van wonen, zorg, vrijwilligerswerk en activiteiten gericht op kwetsbare groepen die het nieuwe woon-zorgcomplex biedt kunnen mensen langer zelfstandig blijven functioneren.

Een incidentele bijdrage van de gemeente voor het realiseren van een kleinschalige huiskamer voorziening in de wijk is een goed voorbeeld van wat de gemeente voor ogen staat: het particulier initiatief waarbij burgers en instellingen zelf een kleinschalige voorziening realiseren en in stand willen houden en waar buurtbewoners oud, jong, zorgbehoevend en vitaal elkaar kunnen treffen bij allerlei activiteiten en elkaar daardoor beter leren kennen en naar elkaar gaan omzien.

Door het ondersteunen van initiatieven die de samenhang in dorpen, kernen en buurten bevorderen wil het college van B&W stimuleren dat de inwoners van Hardenberg naar elkaar gaan omzien. Dit is hard nodig om er voor te zorgen dat de zorg straks, voor ieder die dat behoeft, toegankelijk en voor de samenleving als geheel betaalbaar blijft.

De zorg voor het welzijn van de ander moet weer een gezicht krijgen. Een handje helpen, een boodschap doen, het gras maaien, maar bijvoorbeeld ook een steuntje geven bij administratieve zaken. De gemeente wil de samenhang in de lokale samenleving door dit soort kleine initiatieven bevorderen. Het gaat daarbij om het stimuleren van betrokkenheid tussen inwoners, onderling, zodanig dat onze gezonde en vitale burgers in toenemende mate bereid zijn een stukje van hun tijd en aandacht aan hulp en zorgbehoevenden in hun omgeving te schenken.