Ministerie ez

http://www.minez.nl

Meldpunten krijgen in heel Europa dezelfde telefoonnummers

Bepaalde meldpunten zijn in de toekomst in verschillende Europese landen bereikbaar via dezelfde speciale telefoonnummers, beginnend met 116. De telefoonnummers zijn speciaal bedoeld voor urgente diensten met een breed maatschappelijk nut, maar waarbij geen sprake is van levensgevaar of heterdaad melding van een misdrijf zoals wel het geval is bij het noodnummer 112. Het noodnummer 112 blijft ongewijzigd. Een belangrijke eigenschap van de nieuwe nummers is dat een Europeaan voor een bepaalde dienst in verschillende landen in Europa hetzelfde nummer kan bellen. Het nummer geeft dan toegang tot de lokale instantie. Het initiatief voor deze speciale telefoonnummerreeks komt van de Europese Commissie.

Minister Wijn van Economische Zaken juicht het voorstel van de Europese Commissie toe en moedigt Nederlandse instellingen en bedrijven aan om hun belangstelling kenbaar te maken. Dit is een goed voorbeeld van een Europees initiatief waar de burger van kan profiteren; aldus Wijn.

Diensten die in aanmerking zullen komen voor 116-nummers zijn in de eerste plaats diensten van non-profit organisaties en overheidsinstellingen. Zo komt er mogelijk één nummer in verschillende Europese landen voor acute psychische hulp. Ook diensten van particuliere instellingen, die vooral voor de internationale reiziger behulpzaam kunnen zijn, komen mogelijk in aanmerking. Voorbeelden zijn het blokkeren van een creditcard of bankpas en hulp bij problemen onderweg.

Op dit moment kunnen instellingen en bedrijven hun eventuele interesse voor deze nummerreeks al kenbaar maken bij het Ministerie van Economische Zaken. Ook kan men zich direct wenden tot de Europese Commissie of tot de European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT). Op Europees niveau moet nog nader worden vastgesteld wanneer en bij welke instantie nummers uit de 116 reeks daadwerkelijk aangevraagd kunnen worden. Ook over de wijze waarop deze nummers verdeeld gaan worden wordt nog gediscussieerd. Op basis van kenbaar gemaakte interesse zullen naar verwachting nog voor het voorjaar van 2007 de precieze diensten worden vastgesteld waarvoor een 116 nummer kan worden gebruikt.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Judith Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon (070) 379 6174, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl