Hogeschool inholland

http://www.inholland.nl

PERSBERICHT
onder embargo tot donderdag 31 augustus 2006, 14.30 uur

Meer onderwijs, minder overhead
Hogeschool INHOLLAND: vertrouwen in de toekomst

Rotterdam, 31 augustus 2006 . Met Hogeschool INHOLLAND gaat het beter. Dankzij een verstandig beleid en als gevolg van de fusie heeft de hogeschool een besparing van 30 miljoen euro op overhead gerealiseerd. Het bestuur zet dit geld in voor het onderwijs, onder meer voor extra college-uren en begeleiding van eerstejaars.

Ondernemerschap
Dit zei Jos Elbers, voorzitter van het College van Bestuur vandaag tijdens de HBO-jaaropening van INHOLLAND in Rotterdam. De Jaaropening stond in het teken van de ondernemende hogeschool. .Ondernemerschap is een state of mind., aldus Elbers. .En die willen wij onze studenten graag bijbrengen. Ondernemerschap is niet alleen nodig als je voor eigen rekening en risico een zaak drijft. Ook als werknemer ben je meer waard als je initiatief neemt, creatief bent, andere mensen enthousiasmeert. Kortom: als je ondernemend bent..

Elbers noemde het .uniek. dat elk jaar weer honderden INHOLLAND-studenten een leerwerkbedrijf of een eigen onderneming starten.

Elbers kondigde aan dat Hogeschool INHOLLAND dit jaar circa 9.500 nieuwe studenten verwacht, ongeveer hetzelfde aantal als vorig jaar. INHOLLAND had na de fusie in 2002 te maken met niet goed lopende werkprocessen, waardoor de hogeschool een paar keer negatief in het nieuws kwam. Daarop is de hogeschool gestart met een intensief verbetertraject dat tot zichtbare resultaten heeft geleid.

Snel aan het werk
Elbers wees er in zijn toespraak op dat afgestudeerden van INHOLLAND gemiddeld ongeveer 20 procent sneller aan een baan komen dan studenten van andere hogescholen. Afgestudeerden van INHOLLAND blijven ook langer aan het werk dan andere HBO-afgestudeerden. Tegenover een werkloosheidspercentage van 4% voor het HBO staat een percentage van 2% voor INHOLLAND (bron: Monitor 2006 HBO-raad).

Elbers meldde in zijn toespraak dat allochtone studenten bij INHOLLAND het steeds beter doen, onder meer door de ketenaanpak, die de doorstroom van MBO naar HBO en van HBO naar Wetenschappelijk Onderwijs vergemakkelijkt, en door een intensieve begeleiding.

Carrièreperspectief docenten
Elbers ging in op de discussie die momenteel wordt gevoerd over de positie van docenten. Naar zijn mening wordt in die discussie een oneigenlijke tegenstelling gecreëerd tussen managers en docenten. Volgens Elbers is er geen twijfel over dat docenten de belangrijkste mensen zijn in het onderwijs. Daarom heeft INHOLLAND ook een modern personeelsbeleid ontwikkeld, met meer mogelijkheden voor functiedifferentiatie. Elbers wees erop dat docenten bij INHOLLAND als professional carrière kunnen maken. .De mogelijkheden voor onderwijsgevenden liggen bij ons tussen schaal 9 voor beginnende docenten en schaal 16 voor ervaren en gepromoveerde lectoren..


- - -

Noot voor de pers
Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom op de jaaropening, die wordt gehouden bij INHOLLAND Rotterdam, Posthumalaan 90, van 14.00 tot 16.00 uur. Gastsprekers: Bruno Bruins, staatssecretaris van Onderwijs, Roelf de Boer, wethouder van Economische Zaken en Haven van Rotterdam en Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de SER. De volledige tekst van de toespraak is vanaf donderdag 31 augustus 14.30 uur te vinden op www.INHOLLAND.nl.
Meer informatie: Hans Stupers, woordvoerder College van Bestuur: 06-51070818.