Gemeente Harderwijk


Hoogspanningslijn Drielanden gaat ondergronds

De gemeente gaat de hoogspanningslijn ter hoogte van Drielanden ondergronds leggen. Het verwijderen van de bovengrondse hoogspanningslijn biedt ruimere mogelijkheden voor de woningbouw in deze nieuwbouwwijk. Tegelijkertijd wordt daarmee ook een landschapsverstorend element aangepakt. Volgens (de huidige) planning gaat netwerkbeheerder Continuon medio oktober beginnen met het ondergronds brengen van de hoogspanningslijn.

De gemeente is nog niet uitgebouwd in de wijk Drielanden. Om de beschikbare bouwgrond optimaal te benutten is het gewenst om de een deel van de hoogspanningslijn ondergronds te brengen. Het gaat dan om het traject van de hoogspanningsmast ter hoogte van de spoorbaan Amersfoort-Zwolle tot de hoogspanningsmast langs de Groene Zoomweg waar de lijn afbuigt richting Horloseweg in Ermelo.

De hoogspanningslijn voorziet in de regionale stroomvoorziening en voert maximaal 50.000 Volt. Ter vervanging wordt een ondergronds kabelcircuit aangelegd in de berm en geluidswal langs de Groene Zoomweg. Na in bedrijfstelling van het ondergrondse kabelcircuit zal, naar planning, in januari/februari 2007 het bovengrondse deel worden verwijderd.