Stichting Wakker Dier

Aangifte tegen dromedaris in nederlandse veehouderij Persbericht - 31 augustus 2006

Stichting Wakker Dier heeft aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst tegen een Bosschenaar die dromedarissen gaat melken. Het besluit `aanwijzing voor productie te houden dieren' verbiedt om andere diersoorten dan de in dit besluit genoemde soorten voor melk-, huid- of vleesproductie te gebruiken. Dromedarissen staan niet op de lijst. De Bosschenaar heeft al zwangere dromedarissen vanuit de Canarische eilanden laten overkomen en heeft aangekondigd de dromedarissen machinaal te gaan melken voor de melkverkoop. De wei waarin de dieren nu staan, is door de gemeente in bruikleen gegeven en de gemeente draagt verder bij in de kosten. Wakker Dier heeft de gemeente per brief op de hoogte gesteld van het feit dat ze met haar actieve steun aanzet tot wetsovertreding. Wakker Dier wil voorkomen dat nieuwe diersoorten achter Nederlandse staldeuren worden opgesloten.

Ruim 450 miljoen varkens, kippen en kalveren zijn al jaarlijks slachtoffer van de Nederlandse vleesproducerende industrie. Onbekender is dat ook miljoenen andersoortige dieren worden gehouden achter de staldeuren van de Nederlandse bio-industrie. Marianne Thieme, directeur van Wakker Dier: `Pekingeenden, struisvogels, konijnen, waterbuffels, cavia's, vleesduiven, nertsen, fazanten, damherten ..... de lijst van dieren die in de Nederlandse bio-industrie voor vlees, bont of melk gehouden mogen worden, moet nodig korter worden en zeker niet uitgebreid worden met een woestijndier als de dromedaris.` Omdat vaak weinig bekend is over nieuwe diersoorten worden veel dieren ondeugdelijk gehouden en gaan vroegtijdig dood. Dromedarissen zijn echte woestijndieren die in kuddes leven en aangepast zijn aan een zeer warm klimaat. Hoewel nieuwe diersoorten vaak in het begin extensief worden gehouden, worden de dieren daarna vaak slachtoffer van een efficientere productie; van de wei verhuizen de dieren naar de stal, meer dieren worden op een klein oppervlak gehouden en de productie wordt ten koste van de gezondheid opgevoerd.

Circa 15 jaar geleden was de struisvogelhouderij in opmars. Er zou veel geld verdiend kunnen worden met deze dieren van de steppen. Tientallen boeren gingen struisvogels houden voor de eieren, veren en het vlees. Over huisvesting en verzorging was amper iets bekend. De dieren bleken zeer ziektegevoelig en in het natte koude Hollandse klimaat gingen veel struisvogels dood door ziektes, 30% was geen uitzondering. Mede om die reden is de struisvogelhouderij in Nederland ingestort.

Artikel 34 van de Gezondheid- en Welzijnswet voor Dieren bepaalt dat alleen dieren die zijn aangewezen in het "Besluit Aanwijzing voor Productie te houden Dieren" met het oog op productiedoeleinden mogen worden gehouden. Het besluit is opgesteld om te voorkomen dat allerlei diersoorten worden gehouden waarvan onvoldoende kennis is voor een aanvaardbare huisvesting en verzorging. In het Besluit zijn ondermeer 16 zoogdieren en 12 vogelsoorten opgenomen. De dromedaris ontbreekt, waarmee het houden van dromedarissen voor productiedoeleinden illegaal is.