Partij van de Arbeid


PvdA niet tevreden over handelwijze Defensie bij afhandeling kettingbotsing bij Assen.


PvdA-kamerleden Dubbelboer en Blom hebben wederom vragen gesteld aan de minister van Defensie omtrent de situatie rond het ongeval van 16 januari op de A28 bij Assen.


Reden daarvoor is het uitblijven van antwoord op de eerdere vragen en een aantal nieuwe feiten. Zo heeft het OM duidelijk laten weten dat de gebruikte rookgranaten de oorzaak van het ongeval zijn. De bevindingen van het OM dateren van begin juni en de minister heeft volgens Dubbelboer en Blom nu tijd genoeg gehad om antwoorden te formuleren op de eerder gestelde vragen.


Nieuwe feiten


Ook willen de PvdA-ers een eerder ongeval van 1987 opnieuw onderzocht hebben. Het gaat daarbij om een ongeluk onder gelijksoortige omstandigheden, waarbij toentertijd twee doden te betreuren vielen. In het niet openbaar gemaakte onderzoeksrapport van de Koninklijke Marechaussee naar het ongeval bij Assen wordt verwezen naar dit ongeval bij Best. Een anonieme getuige die toentertijd als militair betrokken was bij een oefening met rookpotten, geeft aan dat hij toen een link legde tussen de rook en het ongeval, maar dat hij van zijn meerderen te horen kreeg dat hij moest zwijgen. Als dit juist is een volstrekt onbehoorlijke situatie, zo vindt de PvdA.


Dubbelboer: "De overheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Ten aanzien van het ongeluk bij Assen is duidelijk wie verantwoordelijk is voor het ontstaan ervan, namelijk Defensie. Defensie moet nu met de slachtoffers gaan praten over de afhandeling van de schade. Als nu ook nog blijkt dat in 1987 eenzelfde soort ongeval plaats had met dodelijke afloop, dan vind ik dat de minister moet bezien of dat ongeval toen behoorlijk is afgehandeld. Is dit niet zo dan moet dit onderzoek heropend worden en moet Defensie alsnog haar verantwoordelijkheid nemen."


De Kamerleden vinden het ook vreemd dat er nu nog steeds geen richtlijnen bekend zijn voor het gebruik van rookgranaten in de buurt van snelwegen.


Met deze nieuwe vragen hoopt de PvdA spoedig duidelijkheid te verkrijgen. Met name voor de slachtoffers van de ongevallen, maar ook omdat de overheid een betrouwbare overheid moet zijn. Een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt wanneer zij fouten heeft gemaakt.


Voor meer informatie Niesco Dubbelboer 06 1830 6018


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800