Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Dubbelboer en Blom (beiden PvdA) aan de minister van Defensie


Aangaande de situatie rondom het ongeval d.d. 16 januari op de A28 ten hoogte van Assen en de afhandeling van dit ongeval alsook andere gelijksoortige incidenten


1.

Is het u bekend dat het onderzoek, strafrechtelijk en militairrechtelijk, naar het ongeval op de A28 bij Assen reeds op 13 juni afgerond is?


2

Is het u bekend dat wij nog steeds geen antwoord hebben gekregen op onze eerdere gestelde vragen naar aanleiding van het ongeluk en mogen wij u daarom verzoeken nu zo snel mogelijk deze vragen te beantwoorden en wel voor 7 september aanstaande?


3.

Is bij u bekend dat er naar de mening van het Openbaar Ministerie (van 13 juni) weliswaar geen strafbare feiten zijn gepleegd, maar dat als oorzaak van het ongeval het gebruiken van de rookgranaten op korte afstand van de A28 expliciet wordt genoemd?


4.

Deelt u onze mening dat dit betekent dat Defensie aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval?


5.

Indien ja, kunt u dan aangeven welke stappen u onderneemt om de slachtoffers van het ongeval tegemoet te komen ?


6.

Bent u op de hoogte van het artikel in het Dagblad van het Noorden d.d. 5 juli 2006 onder de titel "Defensierook blijft zorgen voor incidenten op de weg", waarin gesteld wordt dat op 31 januari 2006 een nieuw incident heeft plaatsgevonden met de rookpotten, afgestoken op korte afstand van een autosnelweg?


7.

Kunt u aangeven welke richtlijnen er zijn met betrekking tot het gebruik van rookpotten in de directe omgeving van snelwegen?


8.

Kent u de gang van zaken rond een ongeluk in april 1987 op de A58 ter hoogte van Best , waarin het artikel naar verwezen wordt, en waarbij onder identieke omstandigheden als bij het ongeluk in Assen een zeer ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden met twee doden en verschillende gewonden ?


9

Kunt u aangeven wat de afhandeling is geweest van dit ongeluk en of Defensie toen haar verantwoordelijkheid heeft genomen?


10

Indien het waar blijkt te zijn dat er toen geen verband werd geconstateerd tussen het gebruik van rookgranaten en het ongeluk, terwijl er in ieder geval één militair was die het gebruik van rookgranaten gerapporteerd heeft, maar daarover moest zwijgen van zijn meerderen, bent u dan bereid om het onderzoek naar het ongeval in 1987 te heropenen en alsnog uw verantwoordelijkheid te nemen?