FNV KIEM

WW-plan VVD meer dan onfatsoenlijk
Onfatsoenlijk en een ongehoorde vorm van pesten van werklozen die toch al in een kwetsbare positie zitten. Dat is de reactie van de FNV op de WW-plannen van de VVD. De VVD wil de maximale WW-termijn verkorten van 38 maanden naar 19 maanden. In de WW, waar al een hele vernieuwingsoperatie op is uitgevoerd en die op 1 oktober ingaat, levert elk gewerkt jaar in geval van werkloosheid een maand uitkering op.

De VVD pakt dus iedereen die meer dan 19 jaar gewerkt heeft en dan werkloos wordt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: Dan heb je het dus over mensen van boven de veertig. En we weten allemaal dat werkgevers vol vooroordelen zitten over die groep. Werkgevers willen ze niet hebben als ze solliciteren; en van de oudere werknemers die al wel in dienst zijn willen ze graag af. De VVD schijnt te denken dat als je mensen gaat pesten door hun uitkering af te pakken ze sneller een baan vinden, maar zo ligt het natuurlijk niet.

Uit onderzoeken blijkt dat oudere werklozen gemiddeld 25 maanden in de WW zitten. De hele groep gaat dus gemiddeld een half jaar eerder naar de bijstand. Jongerius: Die mogen zich dus voegen bij de mensen met het minimum. Een weinig constructieve maatregel, als het probleem bij de werkgevers ligt. Lees meer

---