Gemeente Zoetermeer

Mogelijk gratis energybox voor minima in Zoetermeer

Het college van Zoetermeer heeft subsidie aangevraagd bij het rijk om minima bij te kunnen staan in de almaar stijgende energiekosten. Met deze subsidie wil de gemeente Zoetermeerders met een Zoetermeerpas en inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, een gratis energybox geven. De box bestaat onder meer uit spaarlampen, waterspaarders en een TV-standbykiller. De waarde van de box is EUR67,-. Hiermee zal een gemiddeld huishouden rond de 11% per jaar aan energiekosten besparen.

Mensen die moeite hebben de energiebesparende artikelen thuis aan te brengen kunnen de hulp van een klussendienst inroepen. De bezorgingdienst en de klussendienst bestaat uit werkzoekenden die hiermee werkervaring kunnen opdoen.

Verder start de gemeente in het najaar met een informatiecampagne rondom duurzame energiebesparing. Met deze campagne verwacht de gemeente dat Zoetermeerders nog zuiniger zullen omgaan met energie.

De gemeente werkt in dit project samen met drie partners in de stad: Energie Agentschap Zoetermeer (EAZ), die het project coördineert en de voorlichting verzorgt, LeerWerkbedrijf Stichting EcoWare die de bezorgingdienst en klussendienst begeleidt, en Twinstone die adviseert over de inhoud van de energybox. De totale kosten van dit project zijn EUR250.000. De gemeente hiervoor ongeveer EUR100.000 subsidie aangevraagd bij het rijk.