Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Illegale bedrijfsactiviteiten (29 augustus 2006)

De heer E. Popken, Oudeweg 103 in Westerbroek moet onmiddellijk stoppen met zijn skelterassemblageactiviteiten. Hij heeft daarvoor geen milieuvergunning en vrijstelling van het bestemmingsplan en de activiteiten geven overlast aan de omgeving.

Om herhaling van de overtredingen te voorkomen, besloten burgemeester en wethouders hem vanaf 30 augustus 2006 preventieve lasten onder dwangsom op te leggen van EUR 1.000 per overtreding van de Wet milieubeheer en EUR 1.000 per overtreding van het bestemmingsplan, tot een maximum van EUR 20.000.

De gemeente heeft al enkele jaren contact met de heer Popken over zijn skelterassemblageactiviteiten op het perceel Oudeweg 103 in Westerbroek.
Eind 2005 stelde de gemeente vast dat de bedrijfsactiviteiten elders plaatsvonden en dat de heer Popken geen plannen had om ze in de toekomst weer op het perceel uit te voeren. Op grond hiervan werd een destijds in gang gezet handhavingstraject beëindigd.

Op 30 juni 2006 constateerde de afdeling Milieu dat toch weer illegale bedrijfsactiviteiten voor het assembleren en verkopen van skelters op het perceel Oudeweg 103 plaatsvonden. Deze activiteiten mogen alleen met een milieuvergunning en een vrijstelling van de woonbestemming van het bestemmingsplan worden verricht. De heer Popken heeft deze beschikkingen niet.

Geen legalisatie
Burgemeester en wethouders willen vanwege de overlast die de bedrijfsactiviteiten geeft, niet meewerken aan de legalisatie van het gebruik van het perceel door daarvoor alsnog een vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen.

Preventieve last
Burgemeester en wethouders willen voorkomen dat de heer Popken van het ene op het andere moment weer illegale bedrijfsactiviteiten uitvoert. Daarom zijn preventieve lasten onder dwangsom opgelegd. Mochten deze illegale activiteiten in de toekomst opnieuw worden vastgesteld, dat zijn direct dwangsombedragen verschuldigd.