Provincie Limburg

Limburg wil samenwerking over grenzen De Provincie Limburg wil de ruimte krijgen om krachtig in de regio te

kunnen opereren. De schaal van de Provincie Limburg voldoet om snel en daadkrachtig maatschappelijke opgaven op te pakken. Samenwerking is echter wel noodzakelijk. Zeker ook met onze buitenlandse buren. Met het Rijk willen we dan ook graag op korte termijn het gesprek aangaan over regelingen, arrangementen en (publiekrechtelijke) instrumenten inzake grensoverschrijdende samenwerking. Dat is de kern van de reactie van het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg op de notitie Maatwerk in het middenbestuur van minister Remkes (BZK). Deze reactie is ter bespreking aangeboden aan de Statencommissie Financiën en Algemene Zaken.

Provincie en het Rijk streven hetzelfde doel na: versterking van het openbaar bestuur. De Provincie doet dit door de bestuurskracht van de gemeenten in Limburg (in overleg met de gemeenten) periodiek in kaart te brengen door een onafhankelijke Visitatiecommissie. Gedeputeerde Vrehen: Minister Remkes geeft aan dat hij vindt dat er in Limburg teveel kleine gemeenten zijn en dat dit een nieuwe herindelingsronde noodzakelijk maakt. Volgens ons moet niet gekeken worden naar het aantal inwoners, maar naar het daadwerkelijk functioneren van een gemeente. Als dit onder de maat is dan kan dit betekenen dat óf de gemeente beter moet gaan samenwerken om zo problemen op te lossen of dat een herindeling noodzakelijk is. GS stelt daarnaast dat duidelijk is dat een bestuurlijke oplossing voor de problematiek in de Randstad geen oplossing is in Limburg.

De vergrijzing én ontgroening waarmee Limburg wordt geconfronteerd, de economische situatie in sommige regios. Het zijn zaken die alleen goed kunnen worden opgepakt met een krachtige Provincie. Gedeputeerde Vrehen: krachtig regionaal leiderschap kan enkel als wij van het Rijk voldoende ruimte krijgen in zowel financiële zin als in bevoegdheden. Het kan en mag niet zo zijn dat de Provincie een uitvoeringskantoor van het Rijk wordt. De Provincie kiest voor integrale gebiedsontwikkeling, waarbij problemen in onderlinge samenwerking én samenhang worden opgepakt. De afgelopen periode blijkt deze aanpak duidelijk zijn vruchten af te werpen. Als voorbeeld kunnen de ontwikkelingen rond Greenport Venlo genoemd worden.

De Provincie Limburg heeft in de opgaven waar zij voor staat meer relaties met het buitenland dan andere Provincies in Nederland. Limburg werkt dan ook steeds intensiever samen met haar buitenlandse partners. Het provinciaal bestuur wil dan ook graag het gesprek met het Rijk aangaan over regelingen, arrangementen en instrumenten inzake grensoverschrijdende samenwerking. Gedeputeerde Vrehen: op korte termijn willen wij de Euregionale samenwerking verder verdiepen. Ondersteuning van Rijk hierbij nemen wij graag aan.

31-8-2006 10:40