Ingezonden persbericht


Vlaams Gewest koopt het Zwin

Vraagje rond dit persbericht !

Bestaat er een verband met het Verdrag tussen het Vlaams gewest en het Koninkrijk der Nederlanden betreffende de uitvoering van de ontwikkelingsschets Schelde-estuarium 2010 ?

Om dat te kunnen beoordelen moeten wij een gedeelte uit het artikel 3 van dit Verdrag citeren.

Artikel 3, maakt deel uit van het Hoofdstuk II - Verplichtingen van Verdragspartijen.

'Artikel 3
Omschrijving van de te realiseren projecten en werken' Wij citeren punt 2 van dit artikel
'2 Met de volgende grensoverschrijdende projecten wordt ten laatste in 2007 van start gegaan : a) het vergroten van het Zwin met minimaal 120 en maximaal 240 ha. door het landinwaarts verplaatsen van dijken in de Willem-Leopoldspolder b) b) het ontwikkelen van een intergetijdengebied met een omvang van minimaal 440 ha in de Hertoging Hedwigepolder en het noordelijk gedeelte van de Prosperpolder. .

Vanuit de Vlaamse regering werd reeds toegegeven dat er studies werden uitgevoerd met het oog op een realistische' manier om het punt art. 3, 2,a) uit te werken. Men moet nu snel klaarheid bekomen over de omvang van de werken bedoeld onder 3,2,a) en de wijziging in de formulering (of de uitvoering) van de gesuggereerde ontpoldering over een oppervlakte van 120 tot 240 ha.

Onze indruk is het dat de positie ingenomen door het Vlaams gewest en de provincie West-Vlaanderen, ertoe leidt dat de hele verplichting uitgedrukt in art.3,2,a) op het grondgebied van Vlaanderen kan worden gerealiseerd.

De kostprijs zou dan gereduceerd zijn tot de aankoopprijs, de last van de instandhouding ervan, en de eventuele uit te voeren werken om de effecten van de opgetreden verlanding tegen te gaan.

Interessante vragen te stellen door de geïnteresseerde Vlaamse parlementsleden.

Volgt een overzichtelijke samenvatting van het persbericht De Standaard dinsdag 29 augustus 2006 - Natuurgebied - Vlaams gewest koopt het Zwin


1 - De oppervlakte van het bestaande natuurreservaat Het Zwinduinen en - polders bedraagt ca. 222 ha.
2 - graaf Lippens verkoopt het Knokse natuurgebied Het Zwin aan het Vlaamse Gewest en de provincie West-Vlaanderen verkoop het aansluitende Vogelpark eveneens aan het Vlaamse Gewest (*) Het Knokse natuurgebied en het Vogelpark is 179 ha. groot
3 - Aldus ontstaat een aaneengesloten natuurgebied (dat op één na het grootste is in Vlaanderen) De oppervlakte van de delen 1 en 2 samen 401 ha. (*) de reden van de verkoop: de steeds stringenter geworden beschermingsstatuten en de verzanding vormen de oorzaak van de verkoop

Besluit: Is deze schikking er een die voldoet aan (wat de oppervlakte aangaat) de minimale eis gesteld in artikel 3, lid 2,punt a)

Zo ja: dan ligt dit geheel op Vlaams grondgebied, en is er geen grensoverschrijdend karakter meer aan deze verplichting.

De realisatie is dan regeltechnisch gezien een stuk eenvoudiger!

Met betrekking tot de inrichting van een intergetijdengebied in de Hedwige- en noordelijk deel van de Prosperpolder is het voldoende een analoog alternatief uit te werken dat uitsluitend op Nederlands grondgebied gelegen is, met voor gevolg dat ook inzake naleving van de betreffende regelgeving de uitvoerbaarheid wordt vereenvoudigd.

Wij vestigen de aandacht op de suggestie als Locatiealternatief dat in de Nota 68 van de studiecel Luctor et Emergo van 12 juli 2006 werd ingebracht n.a.v. de kennisgeving MER Hedwige- en Prosperpolder (zie daarvoor Inspraakreacties Startnotitie/kennisgeving MER Hedwige- en Prosperpolder, Referentienummer 310, Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag onder nummer 36).