Socialistische Partij

Geen politie 'te koop' bij evenementen

Het wetsvoorstel voor het bijdragen aan politiekosten bij grote evenementen, dat onder andere voetbalclubs zou laten opdraaien voor de kosten van politieoptreden, gaat het niet halen. In een gesprek tussen Kamerleden, gemeenten, evenementenorganisators als de KNVB en de Belangenvereniging Dance werd duidelijk dat de wet op vrijwel geen enkele politieke steun kan rekenen. Dit is volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang een goede zaak, omdat de wet er toe zou kunnen leiden dat de politie in de toekomst bij voorkeur ingezet zou worden bij betalende evenementen, ten kosten van `gewoon' politiewerk in de wijken.

Irrgang De SP wijst het wetsvoorstel af omdat veiligheid een kerntaak is van de overheid. Hoe die wordt uitgevoerd mag nooit afhankelijk worden van wat particulieren of bedrijven kunnen bieden. Een bijdrage in de kosten van politie had bovendien zeker geleid tot duurdere kaartjes voor sportieve en culturele evenementen. Vooral voor het voetbal op het hoogste niveau zou dat een extra drempel opwerpen voor wedstrijdbezoek, naast de al verplichte combiregelingen en clubkaarten die nu al gewone supporters buiten het stadion houdt.

"Doordat clubs zelf steeds meer op een preventieve wijze in de veiligheid voorzien daalt het aantal politie-uren dat besteed wordt aan voetbalwedstrijden. Dit bewijst dat het ook anders kan," zegt Irrgang. Eerder heeft de SP voorstellen ingediend om hooligans bij voetbalwedstrijden weg te houden door een meldplicht op het politiebureau en het vroeger inzetten van een recherche om plannen voor rellen te onderscheppen en zo ongeregeldheden te voorkomen.