Groen!

Brussel, 31 augustus 2006

Groen! vraagt meer structurele ondersteuning onderwijs:

Groene parlementsleden schenken vandaag hun schoolpremie aan onderwijsprojecten

Vandaag overhandigen vier Groen!-parlementsleden hun schoolpremie aan een onderwijsproject dat gedragen wordt door vrijwilligers of dat zich specifiek richt op kansarme of allochtone kinderen. Bart Staes, Adelheid Byttebier, Eloi Glorieux en Jos Stassen willen met deze symbolische daad oproepen tot een meer structurele ondersteuning van dergelijke onderwijsprojecten. De cadeaupolitiek van de regering-Verhofstadt draagt niet bij tot een kosteloos kwaliteitsvol onderwijs, integendeel. De kloof tussen de kansrijke en de kansarme leerlingen wordt enkel maar groter, stelt Groen!-onderwijsspecialist Jef Tavernier. Om deze beloftepolitiek van de regering-Verhofstadt aan te klagen en als pleidooi voor een meer structurele ondersteuning vanuit de Vlaamse regering voor initiatieven die de schrijnende onderwijskloof in Vlaanderen moeten dichten, overhandigen 4 Groen!e parlementsleden met leerplichtige kinderen vandaag symbolisch hun schoolpremie aan enkele onderwijsprojecten in Vlaanderen en Brussel. Dit is tevens een blijk van waardering voor het vele vrijwilligerswerk dat de hiaten in het onderwijsbeleid door grote inzet poogt op te vangen.

Vlaams parlementslid Jos Stassen (Groen!) steunt met zijn schoolpremie het project De Tandem, een Gentse thuisbegeleidingsdienst voor kleuters met een verstandelijke beperking (attest type 2) die gewoon kleuteronderwijs volgen.

Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) schenkt zijn schoolpremie aan het leesproject Peperboekenhuisje in de Vrije Lagere School Blauwput De Mozaïek te Kessel-Lo. Dit kleinschalig project is gegroeid vanuit de ouders van de school om kinderen aan te moedigen om te lezen en om kinderen met leesmoeilijkheden via voorlezen te ondersteunen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) geeft zijn premie aan de onderwijsvernieuwende projecten van de Federatie Marokkaanse Verenigingen. Het IQRA-project in Borgerhout wil op een actieve wijze de leerachterstanden van allochtone kinderen wegwerken en allochtone ouders ondersteunen om te participeren aan het onderwijsgebeuren.

Brussels volksvertegenwoordiger Adelheid Byttebier (Groen!) steunt de taalvaardigheids- en sociale projecten die het KA Emanuel Hiel in Schaarbeek/Brussel doorheen de voorbije jaren heeft opgebouwd.

De vier Groen!-parlementsleden bezoeken deze onderwijsprojecten vandaag Groen! hoopt dat met dit voorbeeld mensen gelijkaardige waardevolle onderwijsprojecten in hun buurt of school zullen steunen.