Ministerie van Defensie

31-08-2006 12:06

Commissie Borghouts publiceert bevindingen

Er is geen aanleiding het huidige stelsel van de militaire rechtspraak te wijzigen. Tot deze conclusie komt de Commissie Borghouts in haar vandaag gepubliceerde rapport: âEvaluatie toepassing militair strafprocesrecht bij uitzendingenâ.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de zaak Eric O. werd in een kamermotie verzocht een commissie van onafhankelijke deskundigen onderzoek te laten doen naar de strafrechtelijke vervolging van uitgezonden militairen. Het nu verschenen rapport is daar een uitvloeisel van.

De Nederlandse wet kent volgens het rapport geen belemmeringen voor het strafrechtelijk afdoen van incidenten waarbij Nederlandse militairen zijn betrokken. Iedereen die deel uitmaakt van de Nederlandse rechtsorde en geweld uitoefent, moet zich daarvoor verantwoorden. Wel moet de militair erop kunnen vertrouwen dat hij niet strafrechtelijk zal worden vervolgd wanneer hij zich houdt aan de dienstvoorschriften, dienstbevelen en geweldsinstructies.

Commissievoorzitter Harry Borghouts overhandigde het rapport aan de ministers Henk Kamp (Defensie) en Piet Hein Donner (Justitie).